3 manieren om sneller financieel onafhankelijk te worden
27 juni 2017 
in Blogs

3 manieren om sneller financieel onafhankelijk te worden

In mijn vorige blog heb ik het begrip financiële onafhankelijkheid beschreven. Daarbij viel op dat de twee belangrijkste onderdelen van het begrip zijn: inkomsten en uitgaven. Hoe kunt u hieraan sleutelen, zodat u (sneller) financieel onafhankelijk wordt?

Inkomsten verhogen

De meeste mensen geven de voorkeur aan het verhogen van de inkomsten. En dat is vrij eenvoudig! Let op dat het begrip financiële onafhankelijkheid spreekt over netto inkomsten. U kunt uw inkomsten daarom op twee manieren verhogen:

  1. Minder belasting betalen
  2. Inkomsten verhogen

Minder belasting betalen

Er is een groot verschil tussen de belastingdruk van ondernemers en werknemers. Ze worden op dezelfde manier belast, maar ondernemers hebben recht op ondernemerskortingen. Dat scheelt u al snel een paar duizend tot duizenden euro’s per jaar. Voor werknemers geldt daarom: kunt u eenzelfde bedrag verdienen als ondernemer? Dan houdt u meer geld over als u gaat ondernemen! Daarnaast heeft u uiteraard het voordeel dat u zakelijke kosten op de zaak kunt zetten. Hierdoor wordt uw belastingdruk lager.

Inkomsten verhogen

Het verhogen van uw inkomsten is ook goed mogelijk. Bent u in loondienst? Dan is het moeilijk om uw inkomen (loon) te verhogen. Maar bent u ondernemer? Dan heeft u het zelf in de hand! Voor u is het een kwestie van meer klanten binden. 

Uitgaven verlagen

Niet alleen door uw netto inkomen te verhogen wordt u sneller financieel onafhankelijk. Ook door uw uitgaven te verlagen, bereikt u dit.

Denk u eens een ondernemer in die ieder jaar € 80.000 netto verdient. Deze persoon is de afgelopen jaren steeds meer gaan verdienen en is hier ook naar gaan leven. Hij geeft ieder jaar € 80.000 uit. Op zijn bankrekening staat daarom helemaal niets. Als zijn bedrijf failliet gaat of een paar grote klanten het contract verbreken, heeft hij niets meer. Wel heeft hij nog een hoge hypotheek die maandelijks moet worden betaald. Omdat hij geen inkomen meer heeft, kan dit niet alleen een bedrijfsfaillissement, maar ook een persoonlijk faillissement opleveren.

Denk u nu eens een andere ondernemer in die ieder jaar € 80.000 netto verdient, maar deze persoon geeft jaarlijks slechts € 40.000 uit. Hij houdt daarom ieder jaar € 40.000 over. Doordat hij ieder jaar geld overhoudt en dat geld investeert, loopt zijn vermogen na jarenlang investeren op tot één miljoen euro. Als zijn bedrijf failliet gaat, kan hij nog 25 jaar rondkomen van zijn vermogen. Het enige verschil is dat hij in een goedkoper huis woont, een goedkopere auto rijdt en vaker B merken koopt. Wat hem gelukkig maakt is de zekerheid dat als zijn inkomsten wegvallen, hij nog steeds kan rondkomen.

Is het u opgevallen dat als u veel verdient en alles uitgeeft, u nooit financieel onafhankelijk zult worden?

Wilt u financieel onafhankelijk worden? Houdt dan de volgende drie strategieën in de gaten:

  • Betaal minder belasting
  • Verhoog uw inkomsten
  • Verlaag uw kosten

Hoe wilt u zo snel mogelijk financieel onafhankelijk worden? Laat het ons hieronder weten!
Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Over de schrijver
Reactie plaatsen