Kans op belastingkorting als u kinderen heeft
17 september 2019 
in Blogs

Kans op belastingkorting als u kinderen heeft

Omdat de overheid ouders wil stimuleren meer te werken, hebben ouders recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Deze belastingkorting kan oplopen tot een netto korting van € 2.835 per jaar! Aan welke voorwaarden moet u voldoen?

De voorwaarden

Om ervoor te zorgen dat de korting echt alleen aan de ouders toekomt die meer gaan werken, is er een aantal voorwaarden:

  • Zo moet uw kind op 1 januari van het belastingjaar jonger zijn dan 12 jaar.
  • Uw kind moet minimaal zes maanden in één kalenderjaar bij de gemeente ingeschreven staan op uw woonadres. Dus als uw kind is geboren ná 30 juni en u had geen andere kinderen onder de 12 jaar, dan heeft u geen recht op deze korting. Als u en uw kind korter dan zes maanden op hetzelfde woonadres staan ingeschreven omdat 1 van u beiden overlijdt, krijgt u toch de korting.
  • Uw arbeidsinkomen is hoger dan € 4.993 per jaar*. Of u krijgt de zelfstandigenaftrek of kunt deze krijgen.
  • U bent alleenstaand en u werkt. Óf u hebt een fiscale partner, u werkt beiden en u hebt het laagste arbeidsinkomen.

Bijna altijd geldt: bent u alleenstaand met een kind en werkt u, dan heeft u recht op de korting. Bent u samen met een partner en heeft u een kind, dan krijgt u de korting alleen als u beiden werkt. Dan krijgt alleen de partner met het laagste inkomen de korting.

Uitzondering in uw voordeel:

Bent u co-ouder en staat uw kind bij de gemeente ingeschreven op het woonadres van de andere ouder? Dan hebt u toch recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting als uw kind doorgaans ten minste 3 hele dagen per week in elk van de huishoudens verblijft. Met 3 hele dagen bedoelt de Belastingdienst drie keer 24 uur per week. U voldoet ook aan deze eis als het kind om de week bij de ene en de andere ouder verblijft.

Wist u dat de korting zo groot is? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

* Cijfers zijn van 2019

Over de schrijver
Reactie plaatsen