Wat is financiële onafhankelijkheid?
14 juni 2017 
in Blogs

Wat is financiële onafhankelijkheid?

Zou u zoveel geld willen hebben dat u nooit meer hoeft te werken? Dat u nooit meer na hoeft te denken over geld? Dan heb ik interessante informatie voor u: het is namelijk heel goed mogelijk om financiële onafhankelijkheid te bereiken!

Laat ik beginnen met het begrip financiële onafhankelijkheid. Financiële onafhankelijkheid houdt in dat uw netto inkomsten, waar u niet voor hoeft te werken, groter zijn dan uw maandlasten.

Dit zeggen anderen over financiële onafhankelijkheid:

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek bent u financieel onafhankelijkheid als uw netto jaarinkomen, inkomen uit arbeid en eigen onderneming en uitkeringen, hoger is dan het bedrag van de lage-inkomensgrens (https://www.cbs.nl/nl-nl/artikelen/nieuws/2006/36/steeds-meer-vrouwen-financieel-onafhankelijk/financieel-onafhankelijk).

Anderen, zoals de financiële begrippenlijst zien het als volgt: iemand is financieel onafhankelijk wanneer hij kan leven van de rente op zijn vermogen (http://www.dfbonline.nl/begrip/10214/financieel-onafhankelijk).

Bovenstaande uitleg is niet voldoende

Het Centraal Bureau voor de Statistiek vergelijkt uw inkomen met dat van de lage-inkomensgrens. Maar het grootste deel van de mensen die meer verdient dan deze grens, zal zich niet onafhankelijk voelen. Mensen die al hun inkomen iedere maand uitgeven, bouwen geen vermogen op en kunnen niet meer rondkomen als zij hun baan, bedrijf of uitkering kwijtraken. Deze groep is daarom afhankelijk.

De betekenis van de Financiële Begrippenlijst is completer. Als u kunt leven van de rente op uw vermogen, bent u financieel onafhankelijk. Het enige kritiekpunt op deze betekenis is dat de omschrijving ouderwets is. Tegenwoordig zijn er namelijk meer manieren om geld te verdienen zonder daarvoor te moeten werken. Het behalen van rendement op vermogen is niet de enige manier. Het schrijven van ebooks, het ontwikkelen van apps en software zijn voorbeelden van inkomsten die worden gegenereerd door eenmalig hard te werken en zodra het product verkocht is niet meer. Jaren later genereert u hier nog steeds inkomsten mee.

Daarom is de definitie van financiële onafhankelijkheid: uw netto inkomsten waarvoor u niet hoeft te werken (rente, dividend, rendement, inkomsten uit ebooks, apps, software, etc.), zijn groter dan uw maandlasten.

Financieel onafhankelijk worden

Nu duidelijk is wat financiële onafhankelijkheid betekent, wordt het mogelijk om naar financiële onafhankelijkheid toe te werken. Is het u opgevallen dat in de verschillende betekenissen zowel de inkomsten als de maandlasten worden beschreven? Er zijn dus twee zaken waaraan u kunt sleutelen om financiële onafhankelijkheid te bereiken.

  1. Het netto inkomen verhogen
  2. De vaste lasten verlagen

1. Het netto inkomen verhogen

Het inkomen kunt u verhogen door meer vermogen op te bouwen en een hoger rendement te behalen. Of door een ebook te schrijven, apps of software te ontwikkelen.

Maar er zijn nog meer mogelijkheden, want het gaat hier om het netto inkomen; inkomen na belasting. Het verlagen van de belasting versnelt dus ook uw weg naar financiële onafhankelijkheid. Haalt u ieder jaar zoveel mogelijk voordeel uit uw belastingaangifte? Maakt u gebruik van alle ondernemerskortingen?

2. De vaste lasten verlagen

Dit deel klinkt het minst interessant, maar niets is minder waar! het grootste deel van de miljonairs is miljonair geworden, doordat zij hun vaste lasten verlagen. Zij geven veel minder uit, dan zij verdienen. Hierdoor houden zij meer vermogen over en zijn zij eerder financieel onafhankelijkheid. Hoeveel vermogen had u extra op kunnen bouwen, als u minder geld had uitgegeven?

Het grootste deel van de mensen met een loon van ongeveer € 80.000 per jaar, geeft hetzelfde bedrag weer uit. Dat betekent dat als zij hun baan of bedrijf kwijtraken, er nauwelijks een buffer is om rond te komen. Zij moeten zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe inkomsten.

Aan de andere kant zijn er de personen die financiële onafhankelijkheid al hebben bereikt. Personen die hun maandlasten goed ik kaart houden en weinig uitgeven. Het geld dat zij overhouden, wordt apart gezet. Financieel onafhankelijke personen die ook ongeveer € 80.000 per jaar verdienen, lukt het om een vermogen op te bouwen van € 2 tot 3 miljoen. Als zij hun baan verliezen, kunnen zij nog meer dan 30 jaar vooruit, zonder rendement op hun vermogen te behalen. Met een rendement van 4% per jaar, kunnen zij oneindig lang hun maandlasten betalen! 

Wat betekent financiële onafhankelijkheid voor u? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Over de schrijver
Rob Vreede
Door

Rob Vreede

op 28 Jun 2017

Wat heb je dat super helder omschreven!! En nu aan de bak!

Reactie plaatsen