Hoeveel vermogen heeft u nodig om financieel onafhankelijk te worden?
12 juli 2017 
in Blogs

Hoeveel vermogen heeft u nodig om financieel onafhankelijk te worden?

Hoe zou het zijn als u niet meer hoeft te werken voor geld en financieel onafhankelijk bent? Om dat te bereiken heeft u vermogen nodig, maar hoeveel?

Om te weten hoeveel geld u nodig heeft om financieel onafhankelijk te zijn, bepaalt u eerst de hoogte van uw maandelijkse uitgaven. Zodra u de hoogte daarvan weet, kunt u bepalen hoeveel inkomsten en dus vermogen u nodig heeft.

Hoeveel heeft u iedere maand nodig?

Dit is gemakkelijker te bepalen dan u denkt! Download de kosten die u maandelijks betaalt van uw bankrekening en tel alle kosten op. Download de kosten van een heel jaar. Dit is belangrijk omdat sommige kosten slechts eenmaal per jaar worden betaald, denk aan gemeentelijke belastingen. Voeg vervolgens extra kosten toe als u meer wilt uitgeven op het moment dat u financieel onafhankelijk bent en tel alle kosten van het hele jaar bij elkaar op. Dit is het bedrag dat u per jaar uit wilt geven.

Nu kunt u bepalen hoeveel vermogen u nodig heeft om financieel onafhankelijk te worden

Om te beginnen heeft u een inkomen nodig dat gelijk is aan uw kosten. Stel dat uw kosten € 30.000 per jaar zijn, dan moet het rendement op uw vermogen ook € 30.000 zijn.
Hoe hoog is het  rendement op uw investeringen? Is uw rendement 1%? Dan heeft u een vermogen van € 3 miljoen nodig. Maar als uw jaarlijks rendement 8% is, heeft u slechts € 375.000 vermogen nodig. Omdat lang niet iedereen een rendement van 8% realiseert, ga ik er in deze berekening van uit dat het jaarlijkse rendement 6% is. Een rendement dat heel goed mogelijk is. In dat geval heeft u een vermogen nodig van € 500.000.

Maar dit is niet genoeg…

De berekening van hierboven bevat namelijk nog geen inflatie en vermogensbelasting. Wilt u ieder jaar evenveel geld uitgeven? Dan dient uw vermogen zijn koopkracht te behouden. Voeg daarom ook de inflatiecorrectie aan de berekening toe. Omdat de Europese Centrale Bank de inflatie rond de 2% probeert te houden, maak ik in deze berekening gebruik van een inflatie van 2%.

Naast de inflatiecorrectie dient er ook rekening te worden gehouden met de vermogensbelasting. Op dit moment is de vermogensbelasting ongeveer 1,3%*.

Het rendement dat nodig is om een jaarlijks netto inkomen te realiseren van € 30.000 is daarom een stuk hoger dan € 500.000, namelijk € 1,1 miljoen.

Oneindig lang financieel onafhankelijk!

Heeft u een vermogen van € 1,1 miljoen opgebouwd? Dan bent u tot in oneindigheid financieel onafhankelijk!
Maar niet iedereen wil een vermogen opbouwen om oneindig lang financieel onafhankelijk te zijn. Wilt u weten hoeveel vermogen u nodig heeft om bijvoorbeeld 20 jaar vooruit te kunnen? Om 20 jaar lang financieel onafhankelijk te zijn, heeft u al voldoende aan € 471.500! Uiteraard wordt dit bedrag nog lager als u slechts tien jaar onafhankelijk wilt zijn.

Lijkt het u interessant om financieel onafhankelijk te zijn? En hoe lang? Laat het ons hieronder weten!
Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

*Art. 2.13 Wet IB 2001

Over de schrijver
Reactie plaatsen