Wilt u dit jaar investeren voor een belastingkorting?
15 oktober 2019 
in Blogs

Wilt u dit jaar investeren voor een belastingkorting?

Om te zorgen dat ondernemers blijven investeren en de economie draaiende houden, kunnen ze gebruik maken van een belastingkorting. Heeft u daar ook recht op?

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Wie dit jaar meer dan € 2.300 investeert in het bedrijf, heeft recht op de korting die met een mooi woord kleinschaligheidsinvesteringsaftrek heet. Is het dan voldoende om meer dan € 2.300 kosten te maken? Nee, zo snel gaat het niet. U heeft hier alleen recht op als u meer dan € 2.300 aan bedrijfsmiddelen koopt die u in één keer betaalt, terwijl ze meerdere jaren worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan computers, meubilair en websites. U mag alle investeringen binnen één jaar bij elkaar optellen. Wel moet iedere investering afzonderlijk minimaal € 450 per stuk kosten.

BTW

Moet u BTW aangiften indienen? Dan bent u BTW plichtig en geldt dat iedere investering minimaal € 450 exclusief BTW moet kosten (dus niet inclusief BTW). 

Ook de € 2.300 is een grens waarbij u rekening houdt met BTW. Uw totale investeringen binnen het jaar moeten exclusief BTW tezamen minimaal € 2.300 kosten.

Dient u geen BTW aangiften in?

Dan gaat u uit van het bedrag inclusief BTW. Koopt u bijvoorbeeld een computer van € 500 inclusief BTW, dan telt deze mee voor de investeringsaftrek. 

Ook voor de € 2.300 grens rekent u nu alleen met de kosten inclusief BTW. Stel dat u een computer van € 500 inclusief BTW en een website van € 2.000 inclusief BTW koopt, dan heeft u in totaal € 2.500 inclusief BTW geïnvesteerd. Dat is meer dan de grens van € 2.300, dus heeft u recht op de korting.

Tip!

Investeert u dit jaar meer dan € 2.300 en staat u op het punt om een laptop te kopen van € 430? Dan levert deze investering geen extra belastingvoordeel op. Koop dan een iets duurdere laptop, zodat hij duurder is dan € 450. Dan krijgt u wel korting!

Een andere optie is om accessoires die bij de laptop horen tegelijkertijd mee te kopen en op dezelfde factuur te laten zetten. Koopt u bijvoorbeeld een laptop van € 430 en een losse muis van € 30, dan staat er op de factuur € 460, zodat u wél recht heeft op de korting!

Hoe hoog is de korting?

Als u meer investeert dan € 2.300 en minder dan € 57.321, mag u 28% van het investeringsbedrag als extra kosten opvoeren. Als u € 2.500 investeert, mag u dus € 700 als extra kosten opvoeren!

Investeert u tussen de € 57.321 en € 106.150? Dan mag u een vast bedrag van € 16.051 opvoeren.

Investeert u nog meer, dan neemt de korting af met iedere extra euro die u investeert. Hierdoor is de korting nul euro als u meer dan € 318.449 in één jaar investeert.

Kunt u dit jaar belastingkorting behalen? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Over de schrijver
Mark Schadenberg
Door

Mark Schadenberg

op 20 Oct 2019

Hey PB, Leuke teksten man!

Reactie plaatsen