Blogs
Pieter Bas Jansen
Blogs
06/12/2018
2 min
0

Goedkoop en eenvoudig investeren in aandelen?

06/12/2018
2 min
0

Wij worden allemaal gek gemaakt! Door groene pijlen die omhoog en rode pijlen die omlaag wijzen. Ze moeten de koersschommelingen van aandelen weergeven. De grafieken worden zo vaak weergegeven dat tal van mensen denkt dat dit helpt bij het voorspellen van de koersen. Maar dat is niet zo!

Aandelen kopen

Wie aandelen wil kopen, denkt al snel dat hij een paar bedrijven moet kiezen die snel in waarde stijgen. Maar dit is een slecht idee! Meer dan 80% van de investeringsfondsen presteert slechter dan de beurs. Terwijl bij investeringsfondsen mensen werken die iedere dag op zoek zijn naar de beste bedrijven. Mensen met veel financiële kennis. Als zij al niet in staat zijn om goede bedrijven te kiezen, waarom zou u dat dan wel kunnen?

De juiste aandelen “kiezen”

Oké, dus het is bijna onmogelijk om de beste aandelen te kopen. Wat kunt u dan wel doen? Koop aandelen van veel verschillende bedrijven in één keer! Koop bijvoorbeeld aandelen van alle 25 bedrijven op de AEX. Dan weet u zeker dat u precies even goed presteert als de AEX. Sterker nog, u zult beter presteren! Want de aandelenkoersen van de AEX en uw portefeuille zijn gelijk, maar u krijgt ook nog dividenden uitgekeerd. Uw rendement zal ieder jaar ongeveer 2% hoger liggen dan dat van de beurs.

Wilt u aandelen van meer dan 25 bedrijven kopen? Kies dan bijvoorbeeld voor honderd Europese aandelen of de 500 bedrijven van de S&P (hierbij loopt u valutarisico).

Hoe kunt u de aandelen kopen?

Tegenwoordig zijn er veel trackers te koop. Dat zijn aandelenfondsen die een index kopiëren. Zo is er bijvoorbeeld de “Think AEX UCITS ETF”. Een fonds dat aandelen van bedrijven van de AEX koopt in dezelfde verhoudingen. Hierdoor is het rendement gelijk aan dat van de AEX (plus dividenden).

In plaats van de AEX tracker kunt u er ook voor kiezen om de “Think European Equity UCITS ETF” te kopen. Deze tracker heeft van honderd Europese bedrijven de aandelen in portefeuille. Hiermee behaalt u dus het gemiddelde rendement van die honderd aandelen. Dat is hoogstwaarschijnlijk meer dan u zou verdienen als u zelf aandelen uitkiest.

Korting!

De kosten laag houden is een van de belangrijkste zaken bij het investeren. Dat is het tweede voordeel van trackers. Want als u trackers koopt, betaalt u slechts éénmalig kosten. U betaalt voor de AEX tracker niet 25 keer eenmalige kosten, maar slecht één keer. Hierdoor zijn uw kosten meer dan 25 keer zo laag als wanneer u zelf alle aandelen koopt! Als u voor de European Equity tracker kiest, zijn uw kosten meer dan honderd keer zo laag!

Maar loop ik dan geen rendement mis?

Er zijn mensen die ieder jaar veel beter presteren dan de beurs. Sommigen doen het ieder jaar twee keer zo goed (en sommigen veel beter). Dat betekent dat als de beurs een rendement van 8% haalt, dat zij 16% rendement behalen. Deze verhalen maken het moeilijk om niet zelf te gaan gokken, want misschien bent u wel een van deze goede investeerders. Iedere keer dat deze gedachte bij u opkomt, denk dan nog even aan de 80% van de professionele investeerders die over een lange termijn slechter presteren dan de beurs. Iedere belegger voert dit gevecht met zichzelf. Bent u sterker dan uw gedachten? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

 

Reacties
Categorieën