Wordt de rente negatief?

Doordat de rente historisch laag staat, hebben veel mensen het gevoel dat de rente niet verder zal dalen, maar uit de markt komen steeds meer geluiden dat het mogelijk is. De banken hebben zich volledig voorbereid!

Algemene voorwaarden van banken bijgewerkt

De afgelopen maanden zijn de banken druk bezig geweest met het bijwerken van hun algemene voorwaarden. Hierin is opgenomen dat een negatieve rente mag worden doorberekend aan de klant. Ze geven bij deze wijziging aan, dat ze niet automatisch een negatieve rente zullen rekenen, maar het wel mogelijk is.

Hieronder kunt u een bericht van een bank lezen:
https://www.abnamro.nl/nl/grootzakelijk/producten/cash-management/sparen/aangepaste-tarieven.html 

Software van banken is bijgewerkt

Niet alleen de algemene voorwaarden zijn bijgewerkt, de banken hebben ook de software bijgewerkt om de negatieve rentes door te kunnen rekenen. Hierdoor zijn ze volledig voorbereid op de negatieve rentes.

Negatieve rente een zekerheid?

Dat de rente negatief wordt is geen zekerheid, maar het feit dat de banken zich op deze manier hebben voorbereid, geeft aan dat zij een lagere rente mogelijk achten. Omdat banken als eerste weten of de rente negatief wordt, is dit een signaal om rekening mee te houden!

Waarom daalt de rente nog steeds?

De Europese Centrale Bank (ECB) kan de rente verhogen en verlagen. De ECB verlaagt de rente om de economie te stimuleren. Door een lagere rente gaan meer mensen geld lenen en wordt er meer gekocht. Zo wordt de economie gestimuleerd. Omdat de ECB de economie nog meer wil stimuleren, gaat zij de rente waarschijnlijk verder verlagen.

Wat zijn de gevolgen voor u?

U gaat rente betalen over uw spaargeld. Het kost daarom geld om te sparen. Daar komt bij dat u vermogensbelasting (0,87 – 1,65%) betaalt over uw spaargeld. De koopkracht van uw spaargeld gaat er daarom hard op achteruit. Wellicht is het beter om uw geld te gaan investeren.

Wat verandert u als de rente negatief wordt? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

 

Over de schrijver
piet koning
Door

piet koning

op 31 May 2017

Gewoon kluisje bij ing of andere bank huren prijzen varieren van ± 60, 00 tot 250 euro p.j. En daar je geld in opbergen ipv het op de bank te laten staan . Dan heb je in iedergeval geen negatieve rente te betalen.

Natasja
Door

Natasja

op 01 Jun 2017

Interessant artikel. Bedankt voor de waarschuwing! In de link van ABN/AMRO die in het artikel staat gaat het om de voorwaarden voor rente op zakelijke spaar- en betaalrekeningen. Verwacht je dat dit ook gaat gebeuren op consumentenspaar- en betaalrekeningen?

Pieter Bas Jansen
Door

Pieter Bas Jansen

op 21 Jun 2017

Dag Natasja, Als de rente negatief wordt, zal dit ook gebeuren op de consumentenrekeningen. Op dit moment zijn er al consumenten met een negatieve hypotheekrente (zij krijgen dus geld van de bank). Tot snel! Pieter Bas

Reactie plaatsen