Een strategie om te beleggen als de beurs instort
06 augustus 2019 
in Blogs

Een strategie om te beleggen als de beurs instort

Beleggen kunt u het beste doen op het moment dat de beurs op zijn laagste punt staat. Maar hoe weet u wanneer de beurs zijn dieptepunt heeft bereikt? Dat weet u niet. Niemand weet dat. Daarom is het handig om een strategie te hebben.

De geschiedenis

Gemiddeld genomen zakt iedere vijf tot acht jaar de beurs in. De AEX bestaat sinds 1983. De eerste grote koersdaling vond plaats in september 1987. Toen daalde de beurs binnen drie maanden 40%. Sinds augustus 1989 is de beurs in een jaar 28% gedaald. Daarna heeft het acht jaar geduurd voordat de beurs meer dan 20% daalde; vanaf juli 1998 daalde de beurs binnen drie maanden met 24%. 

In oktober 2000 begon de grote correctie van de internetzeepbel. Een kleine drie jaar later stond de beurs 64% lager. Sindsdien is de beurs nog drie keer meer dan 20% gedaald, namelijk met 60% binnen twee jaar in 2008, 23% binnen een half jaar in 2011 en 22% binnen een jaar in 2015.

Zoals u kunt zien hebben de grote dalingen (meer dan 50% koersdaling) twee tot drie jaar geduurd. De kleine dalingen (minder dan 50% koersdaling) namen minder dan een jaar in beslag. 

Moet u nu uw geld beleggen binnen 1 jaar of 3 jaar? 

Het is goed om te weten dat bij koersdalingen de emotie nog meer speelt dan bij stijgingen. Door de versterkte emotie is het beter om iets te laat in te stappen dan te vroeg. Want als u te vroeg instapt, loopt u het risico dat de beurs nog sterk verder daalt. Stapt u te laat in? Dan hebt u uiteraard een stuk van het rendement misgelopen (want de aandelenprijzen zijn gestegen), maar deze prijsstijgingen zijn veel kleiner dan die van de dalingen. U hebt dus relatief weinig misgelopen. 

Kleine koersdalingen

Geld opzij hebben staan om in te kunnen stappen nadat de beurs een kleine correctie heeft ondergaan, heeft in mijn ogen geen zin. U voorkomt daarmee een daling van uw vermogen van ongeveer 20%. Terwijl als u een jaar lang uw geld wel had belegd, u waarschijnlijk een rendement van 10 – 15% had behaald (dit is niet ongewoon in goede jaren). Doet u dit twee jaar op rij, dan is uw rendement groter dan het verlies dat u verwacht. 

De strategie

Heeft u daarentegen geld opzij staan om uzelf te beschermen tegen grote correcties op de beurs? Dan is het handig om van tevoren een strategie bepalen. Let op: deze strategie werkt alleen voor de grote koersdalingen.

Omdat niemand weet wanneer het dieptepunt wordt bereikt, weet u niet wanneer u precies moet instappen. In plaats daarvan kunt u instappen als de beurs al een jaar op rij is gestegen. In het verleden is het niet voorgekomen dat de beurs tijdens een crisis sterk is gedaald, nadat de koersen een jaar lang zijn gestegen sinds het dieptepunt. Gebaseerd op het verleden, werkt deze strategie daarom goed. Ik verwacht dat deze strategie altijd goed blijft werken, omdat de sterke dalingen worden veroorzaakt door emotie. Maar zekerheid krijgen we nooit.

Door deze strategie stapt u niet op het allerlaagste niveau in, maar u loopt ook geen risico op een grote daling! Gemiddeld genomen komt u beter uit de strijd.

Is deze strategie nuttig? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Let op: dit artikel heb ik geschreven om u een nieuw inzicht te geven. Niet om te zorgen dat u gaat beleggen. Lang niet iedereen verdient (goed) door te beleggen. Als u geen ervaring heeft met beleggen, is het wellicht verstandiger om het aan professionals over te laten.

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Over de schrijver
Rob Vreede
Door

Rob Vreede

op 06 Aug 2019

erg helder artikel pb, dank je wel!

Reactie plaatsen