Wat u moet weten over de belastingen van 2015
25 november 2014 
in Blogs

Wat u moet weten over de belastingen van 2015

Vanaf 1 januari 2015 worden de nieuwe belastingwetten ingevoerd. Er gaat een hoop veranderen. Werkgevers worden vanaf die datum verplicht gesteld om de nieuwe regels te handhaven, beter bekend als de werkkostenregeling. Wat verandert er en hoe kunt u zich voorbereiden?

Nieuwe regels

Sinds 2011 hadden we de keuze om gebruik te maken van de werkkostenregeling, maar vanaf 1 januari 2015 wordt het verplicht om hier gebruik van te maken. Dat betekent dat het handig is om uw administratie anders in te richten en uw arbo-beleidsplan te vernieuwen. Wat zijn voor u de belangrijkste veranderingen?

De belangrijkste wijziging

De werkgever is vanaf 2015 belasting verschuldigd over de aangewezen vergoedingen en verstrekkingen. Maar wat wordt hiermee bedoeld? Goede voorbeelden zijn kerstpakketten en andere relatiegeschenken aan werknemers. Over deze kosten betaalt u als werkgever belasting. Deze kosten dienen apart te worden geboekt, zodat deze kosten meegenomen kunnen worden in de loonbelastingaangifte. Hieronder leest u hoe dat werkt.

Betaalt u dan belasting over de volledige kosten?

Gelukkig krijgt u op deze kosten een korting. Deze korting is in 2014 1,5% van de totale loonsom. In 2015 is de korting slechts 1,2%. Bij een loonsom van € 1 mln is dat een korting van € 12.000. Dus alleen wanneer u voor meer dan € 12.000 aan kosten vergoedt voor uw werknemers betaalt u extra belasting. Vergoedt u meer kosten? Dan betaalt u over het meerdere 80% belasting! Wilt u dat voorkomen?

Voorkomen

Alleen als u uw administratie anders inricht kunt u ervoor zorgen dat u deze heffing niet krijgt. U heeft namelijk gedetailleerd inzicht nodig in uw administratie om in te kunnen spelen op de nieuwe regels. Is dat moeilijk? Nee, dat is niet moeilijk. Voor de meeste MKB-ers geldt dat het aanmaken van een grootboek ‘WKR-forfait’ voldoende is. Als u alle kosten die onder de nieuwe regeling vallen hierop boekt, dan heeft u direct alle kosten in kaart. Wanneer kunt u dat het beste doen? Zo snel mogelijk!

Laat het niet in uw nadeel zijn

Stel dat u vandaag uw administratie zo inricht dat alle kosten op het grootboek ‘WKR-forfait’ komen. Dan ziet u direct dat daar kosten staan voor bijvoorbeeld fitnessabonnementen. Als dit fitnessabonnementen zijn van een sportschool (die geen onderdeel van uw kantoor uitmaakt), dan betaalt u hier extra belasting over. Maar dat kunt u voorkomen! Hoe? Neem de fitnessruimte op in uw arbo-beleidsplan, zodat dit onderdeel wordt van uw werkplek. Hierdoor kunt u het fitnessabonnement onbelast vergoeden!

Samengevat

Richt uw administratie zo snel mogelijk opnieuw in. De kleine aanpassing, het toevoegen van een grootboek ‘WKR-forfait’ is vaak voldoende. Waarom zou u dit vandaag nog aanpassen? Omdat het in 2015 sowieso verplicht is. Het is niet ingewikkeld, het is zelfs simpel!

Heeft u uw administratie al aangepast? Laat het ons hieronder weten!

Was dit artikel nuttig voor u en wilt u uw netwerk ook mee laten profiteren van deze kennis? Deel het artikel hieronder!

Tot snel!

drs. Pieter Bas Jansen RB

Over de schrijver
Reactie plaatsen