Waarom zou u focussen op de juiste doelgroep?
15 februari 2017 
in Blogs

Waarom zou u focussen op de juiste doelgroep?

Als u de winst wilt verhogen, is het kiezen van de juiste doelgroep een van de belangrijkste beslissingen. Heeft u een doelgroep gekozen die uw dienst graag afneemt? Kan hij het betalen? Levert deze doelgroep nieuwe klanten aan?


Uw doelgroep

Als u zich aan één doelgroep houdt, is dat een goede keuze. Daardoor kunt u namelijk de winst maximaliseren. U hoeft nu slechts op één manier met ze te communiceren (bijvoorbeeld alleen op Facebook), u hoeft uw marketing alleen aan hen te richten (goedkoper en minder tijdsintensief) en u biedt alleen diensten aan die de gehele doelgroep interessant vindt. Door dit laatste kunt u zoveel mogelijk dezelfde diensten aanbieden, waardoor uw bedrijf efficiënter wordt. Dit alles tezamen maakt uw bedrijf winstgevender en spannender om te runnen.

Maar hoe bepaalt u de juiste doelgroep?

Laat ik een voorbeeld geven. Toen ik zes jaar geleden mijn belastingadvieskantoor oprichtte, heb ik vanaf de eerste dag de keuze gemaakt om alleen ondernemers te adviseren. Particulieren konden en kunnen niet bij ons terecht. De reden hiervoor was tweeledig. In de eerste plaats is de particuliere aangifte zo eenvoudig op te stellen, dat het veel goedkoper is als men dit zelf doet. In de tweede plaats is het voor mijn bedrijf niet interessant om met kleine opdrachten bezig te zijn, omdat deze relatief veel tijd kosten die geen omzet oplevert. Het is daardoor bijna onmogelijk om winst te behalen.

Durft u te kiezen?

De ondernemers die ik spreek, vinden het vooral eng om een keuze te maken. Zij hebben het gevoel dat ze kansen laten liggen als ze ‘nee’ moeten verkopen. Daarom schrijf ik dit artikel. Ik wil laten zien dat het kiezen van één doelgroep, juist meer oplevert. Een bedrijf dat makkelijk winst draait en minder tijd kwijt is aan randzaken.   


Hoe bepaalt u de juiste doelgroep voor uw bedrijf? Durft u te kiezen? Laat het ons hieronder weten!

Binnenkort wordt mijn nieuwe training beschikbaar. Daarin leg ik uit hoe u voor uw bedrijf de beste doelgroep kunt bepalen. Wij houden u op de hoogte.

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Hieronder kunt u het delen!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB
Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Over de schrijver
Reactie plaatsen