Waarom legt de Belastingdienst ineens een voorlopige aanslag op?
01 mei 2018 
in Blogs

Waarom legt de Belastingdienst ineens een voorlopige aanslag op?

Steeds vaker legt de Belastingdienst een voorlopige aanslag op. Ook dit jaar is het aantal ondernemers dat een voorlopige aanslag ontvangt gestegen. Wat is een voorlopige aanslag en hoe kunt u hierop inspelen?

Wat is een voorlopige aanslag?

Dit is een aanslag die wordt opgelegd door de Belastingdienst, waardoor u de belasting over het lopende jaar moet betalen. Zodra u de voorlopige aanslag ontvangt, moet u de belasting die u verschuldigd bent betalen. De Belastingdienst probeert dit zo nauwkeurig mogelijk te schatten, zodat u aan het eind van het jaar niets meer bij hoeft te betalen en niets terugontvangt. Het nadeel is echter dat deze schatting voor ondernemers vaak ver van de werkelijkheid afzit.  

Schatting op basis van het verleden

Om een schatting te maken, kijkt de Belastingdienst naar uw inkomsten van twee of één jaar geleden. In de meeste gevallen wordt het inkomen van twee jaar geleden gebruikt, omdat het inkomen van het vorige jaar nog niet bekend is. Hierdoor komt het voor dat de schatting totaal niet klopt, zodat u veel te veel belasting moet betalen.

Klopt het bedrag niet?

Dan kunt u de voorlopige aanslag aanpassen. Let wel: u moet het bedrag van de aanslag wel betalen. U hoeft niet het gehele bedrag in één keer te betalen, maar mag gespreid betalen. In de brief staat dit beschreven. De kans is groot dat u het bedrag in negen gelijke delen mag betalen. Als u de voorlopige aanslag aanpast, zorg dan dat u de eerste betaling op tijd voldoet. Daarvoor heeft u een maand de tijd. Ondertussen wordt uw aanpassing verwerkt en hoeft u de volgende periodes niet meer te betalen. Stop pas met betalen als u hier bericht over heeft ontvangen. Want iedere keer dat u te laat bent, worden er nog boetes opgelegd.

Hoe kunt u de voorlopige aanslag aanpassen?

Log in bij de Belastingdienst (www.belastingdienst.nl) en ga naar het kopje ‘’voorlopige aanslag’’. Hier kunt u de gegevens wijzigen. Of vraag uw adviseur om een aanpassing te maken. Als u de jaarlijkse aangifte door ons laat verwerken, vragen wij u altijd of wij een voorlopige aanslag moeten maken, zodat de Belastingdienst niet zelf een schatting maakt.

Waarom doet de Belastingdienst dit?

De Belastingdienst wil de belasting die u over de winst van het lopende jaar moet betalen, dit jaar al ontvangen en niet volgend jaar.

Heeft u nog vragen of tips over de voorlopige aanslag? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Over de schrijver
Piet Glasbergen
Door

Piet Glasbergen

op 30 Jan 2019

hallo 1. u gaat ervan uit dat het voor ondernemers is, maar ik heb vast inkomsten, nb met voorheffing, maar krijg óók een voorlopige aanslag. Heeft dat met kapitaalbezit te maken? 2. Mag de voorlopige aanslag geweigerd worden? (tot de werkelijke aanslag uiteraard) 3. U zegt wat de overheid doet, maar beantwoordt niet de vraag die bovenaan staat. Waarom wil de overheid dat geld zo vroeg? Is dat wel rechtsgeldig? Als de zaak niet blijkt te kloppen, krijg je je geld terug neem ik aan (moet je er vast achteraan), maar intussen heb je niets met dat geld kunnen doen. Trouwens, waarom vergroot de belastingdienst zijn werkzaamheden zo? Toevallig gisteren gezien wat een personeelsproblemen ze hebben … haha, maar afgezien van menstekort is het nooit slim om onnodig werkzaamheden te genereren.

Pieter Bas Jansen
Door

Pieter Bas Jansen

op 05 Feb 2019

Beste heer Glasbergen, Bedankt voor uw reactie! 1. Het is inderdaad niet alleen voor ondernemers (maar ik schrijf artikelen voor ondernemers). Ook particulieren kunnen een voorlopige aanslag ontvangen. Dat komt bijvoorbeeld doordat er belasting betaald moet worden over vermogen of doordat men hypotheekrenteaftrek op de eigen woning ontvangt. 2. Als de voorlopige aanslag niet klopt, kunt u een nieuwe indienen met een betere schatting. 3. De overheid mag deze voorlopige aanslagen sturen. Dat is vooral vervelend wanneer de schattingen van de Belastingdienst niet kloppen en dat is te vaak het geval. De overheid wil het geld zo vroeg om te zorgen dat men niet te veel geld uitgeeft en de belasting achteraf niet meer kan betalen. Een groot nadeel is dat wij ondertussen niets dat geld kunnen doen. Daar worden wij helaas niet voor gecompenseerd. Gelukkig staat de rente nu zeer laag. De Belastingdienst vergroot zijn werkzaamheden hiermee, maar dit wordt door computers gedaan. Het kost daardoor relatief weinig werk. De Belastingdienst moet uiteraard wel veel vragen beantwoorden en aanpassingen verwerken.

Reactie plaatsen