Waarom is de oudedagsreserve voor ondernemers een slecht idee?
25 juli 2017 
in Blogs

Waarom is de oudedagsreserve voor ondernemers een slecht idee?

Ieder jaar mogen ondernemers met een eenmanszaak of VOF een oudedagsreserve opbouwen. Het maximale bedrag dat mag worden gebruikt is een kleine negenduizend euro. Waarom maken ondernemers daar gebruik van? Omdat het een belastingvoordeel oplevert. Het belastingvoordeel is al snel € 3.200 per jaar. MAAR dit voordeel heeft ook een keerzijde.

Het nadeel van de oudedagsreserve

De opbouw van de oudedagsreserve geeft vandaag een belastingvoordeel, maar op het moment dat de oudedagsreserve gaat uitkeren (pensioen), dient er juist belasting te worden betaald. Dat maakt het belastingvoordeel zeer klein.

Advies

Veel adviseurs raden de oudedagsreserve aan, omdat het belastingvoordeel dat u vandaag behaalt iets groter is dan het nadeel dat u heeft wanneer u uitkeringen uit uw oudedagsreserve ontvangt (met pensioen). U betaalt op de lange termijn minder belasting. Dat komt doordat de belastingdruk lager is voor mensen die de pensioenleeftijd hebben bereikt.

Het voordeel is klein

Weegt dit kleine voordeel op tegen de nadelen? Een ander nadeel van de oudedagsreserve is dat deze alleen onder voorwaarden mag blijven bestaan. Voldoet u niet meer aan de voorwaarden? Dan is het mogelijk dat u de reserve moet afbouwen. Daardoor kan de belastingdruk juist groter worden. U betaalt dan netto meer belasting.

Nog een nadeel

Vroeg of laat moet u de oudedagsvoorziening omzetten. Bijvoorbeeld in een lijfrente of bankspaarproduct. Dit zijn producten die u bij een bank of verzekeraar afsluit en het is de vraag of de kosten die met zo’n product gepaard gaan niet hoger zijn dan het rendement. Als u een lijfrente of bankspaarproduct wilt afsluiten moet u advies inwinnen bij de bank. Dat kost u al snel duizend euro. Daarnaast betaalt u jaarlijks vaste kosten.

Wanneer werkt de oudedagsreserve wel?

Als u het bedrag dat u opbouwt goed investeert. U betaalt door het opbouwen van de oudedagsvoorziening minder belasting op de korte termijn, waardoor u meer geld overhoudt om te investeren. Als u dat geld investeert tegen een hoog rendement, bouwt u veel meer vermogen op, dan wanneer u eerst belasting zou betalen. Maar let op dat u het geld niet verliest, want u dient de belasting te betalen op het moment dat u de pensioenleeftijd behaalt!  

Heeft u ooit een oudedagsreserve opgebouwd of wilt u dit opbouwen? Hou de voor- en nadelen dan goed in de gaten!

Wat vindt u van de oudedagsreserve? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Over de schrijver
Frank Jenniskens
Door

Frank Jenniskens

op 26 Jul 2017

Terecht om deze vraagtekens bij de FOR te zetten. Zou je misschien wat suggesties kunnen geven over "slimme" manieren in deze "rente-lage" tijden om wel een betrouwbare pensioen-voorziening als ondernemer op te bouwen?

Pieter Bas Jansen
Door

Pieter Bas Jansen

op 27 Jul 2017

Dag Frank, Bedankt voor uw antwoord! Ik zou graag in een paar zinnen beschrijven hoe een betrouwbare pensioen-voorziening kan worden opgebouwd, maar omdat pensioen te belangrijk is kan ik dat niet zo kort beschrijven. Ik heb hier wel een video training over gemaakt. Deze komt binnenkort online. Hartelijke groet, Pieter Bas

Lex Boxelaar
Door

Lex Boxelaar

op 28 Jul 2017

Ik raad aan om een bancaire lijfrenterekening te openen. Daarop kun je sparen en beleggen. Je neemt daarbij net zo veel risico als je passend vindt. Dus een mix van aandelen en obligaties. De inleg is flexibel qua hoogte en wordt mede bepaald door de jaarruimte en je budget. Het geld is in principe geblokkeerd tot je pensioendatum. Op je pensioendatum beslis je pas over de hoogte en de duur van de uitkeringen. Dan kan een andere bank toch weer aantrekkelijker zijn. Dus laat je telkens adviseren door een onafhankelijk adviseur.

Gerard van Herk
Door

Gerard van Herk

op 27 Jul 2017

Hallo, Inderdaad ik heb van dichtbij meegemaakt dat kleine ondernemers in de problemen kwamen door de FOR. Vaak hoor je dan ik moet nog een paar jaar doorwerken voor de FOR. Dat was nou juist niet de bedoeling! Ook kan het problematisch zijn als de ondernemer denkt ik gebruik de FOR voor mijn bedrijfspand. De eindwaarde is vaak hoger dan de aanschafwaarde (zeker dan de boekwaarde op het eind van de rit) en de FOR komt er dan nog eens bovenop. Dan hoor je ik heb mijn zaak verkocht maar het meeste ging naar de fiscus. De FOR heeft dus alleen voordeel als je tenminste de belasting in cash hebt, het rentevoordeel hoog is (nu dus duidelijk niet) en de belastingdruk na pensioendatum beduidend lager is als ervoor. Sparen voor pensioen is in het huidige renteklimaat bijna nooit voordeling. Wordt tijd dat regeringen hun huishoudboekje op orde brengen en weer gewoon de rente loslaten. Marktwerking noemt men dat. Nu lijkt het of regeringen hun zaakjes op orde hebben ( Hoe ziet het begrotingstekort eruit met een rente van 5%?) maar de pensioenspaarders en gepensioneerden betalen het gelag. Ook als men nu met pensioen gaat wordt er geen rente berekend over de uitkeringstermijn van naar schatting 25 jaar en dat blijft dus zo ook als de rente over 10 jaar weer 9% is! Maar de propaganda machine draait rustig door. Allemaal zoveel en zo lang mogelijk werken en belasting betalen voor de happy few (1%) die wel gunstige belastingdealtjes krijgen.

Reactie plaatsen