Waarom heeft de gezondheid van een bedrijf niets te maken met de bankrekening?
11 december 2018 
in Blogs

Waarom heeft de gezondheid van een bedrijf niets te maken met de bankrekening?

Zelfs succesvolle ondernemers kijken nog steeds naar hun bankrekening. Maar hoeveel geld er op de bank staat, zegt helemaal niets over de gezondheid van uw bedrijf! De winst- en verliesrekening en het kasstroomoverzicht geven wél aan of uw bedrijf gezond is.

Bankrekening

Het geld dat uw bedrijf op de bank heeft staan, zegt alleen iets over dat moment. Namelijk, of uw bedrijf in staat is alle leveranciers te betalen. In gevallen van nood zegt dit veel, maar in tijden dat het goed gaat is het inhoudsloos. Wilt u weten of uw bedrijf er goed voor staat? Bepaal dan of u winst maakt en de komende twaalf maanden in staat bent uw leveranciers te betalen.

Winst

Ieder bedrijf moet winst maken. Ook goede doelen. Alleen als er winst wordt nagestreefd, kan het bedrijf doen waar het goed in is. Lukt het niet om over een langere periode winst te maken, dan gaat het bedrijf failliet. Maakt uw bedrijf al meerdere jaren verlies? Buig dit om naar winstgevendheid! Wacht niet totdat het geld op is, maar stop de verliesgevende activiteiten vandaag nog.

Kasstroomoverzicht

Naast de winst- en verliesrekening is het kasstroomoverzicht een goed instrument om te bepalen of uw bedrijf gezond is. Kan uw bedrijf de komende twaalf maanden de leveranciers betalen? Dan is dat een goed teken. Lukt het niet? Dan is er werk aan de winkel! Waarschijnlijk draait u al langere tijd verlies. Het kasstroomoverzicht laat u zien dat u serieuze stappen moet gaan zetten. Doet u dat niet, dan bestaat uw bedrijf over een paar jaar niet meer.

Waarom is het kasstroomoverzicht belangrijk?

Geen enkel bedrijf heeft iedere maand dezelfde inkomsten en uitgaven. Er zitten altijd pieken in de ene maand en dieptepunten in de andere maand. Hierdoor is de hoeveelheid geld op de bank iedere maand totaal anders. Het is daarom niet goed genoeg om alleen vandaag naar de bankrekening te kijken, maar zorg dat u ook naar de toekomst kijkt.

Wat ik in dit artikel vooral duidelijk wil maken, is dat het tijd wordt dat ondernemend Nederland vaker winst nastreeft. Het is niet vies om winst te maken. Het is gezond. Durft u winst voorop te stellen? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen