Vrijwilligerswerk in Guatemala; huizen en gezonde keukens bouwen
17 april 2018 
in Blogs

Vrijwilligerswerk in Guatemala; huizen en gezonde keukens bouwen

Afgelopen week is een groep van 26 man afgereisd naar Guatemala om huizen en keukens te bouwen voor mensen die het zonder een stichting als Habitat niet kunnen betalen. Ik had de eer om daarbij te mogen zijn.

Het doel

Bij Habitat for Humanity kunnen mensen aankloppen die zonder hulp van de stichting geen huis kunnen kopen. Habitat geeft de toekomstige bewoners de kans om een eenvoudig, betaalbaar huis te laten bouwen. De hypotheek die zij hiervoor aangaan heeft geen winstoogmerk, maar de bewoners moeten de hypotheek wel afbetalen. Het bedrag dat de bewoners betalen, wordt later gebruikt om een ander huis te bouwen. Hierdoor kunnen steeds meer huizen worden gebouwd. Inmiddels heeft Habitat wereldwijd al meer dan dertien miljoen huizen gebouwd!

Vrijwilligerswerk in Guatemala Habitat

De fundering van één van de huizen. Deze wordt van beton gemaakt, zodat het aardbevingsbestendig is.

Een mooi voorbeeld

Habitat heeft niet alleen als doel om huizen te bouwen, maar bijvoorbeeld ook keukens. In Guatemala zijn er veel mensen die geen huis van steen kunnen betalen. De allerarmsten leven in lemen huizen met golfplaten als dak. Door de regen vergaan deze huizen en moeten zij het huis continu onderhouden. Dat vergt onderhoud en geld. Maar dat heeft niet de prioriteit. De keuken heeft prioriteit. Zij hebben namelijk geen aparte ruimte om te koken. Daarom wordt er in de ‘woonkamer’ gekookt met als gevolg dat de lucht blauw staat. Hierdoor hebben volwassenen en vooral kinderen slechte longen en zijn zij vaak ziek. Om dit op te lossen geeft Habitat de bewoners les over de gevolgen. Daarnaast leert de stichting hoe ze moeten sparen, zodat ze een gezonde keuken kunnen kopen (de inwoners komen rond van minder dan twee dollar per dag).

Zo’n nieuwe keuken, met een gezonde afvoer naar buiten, kost $ 120. De bewoners moeten $ 15 betalen. De rest wordt betaald door de stichting. De bewoners moeten de leemstenen maken en het zand aanleveren. Het cement, de kookplaat, het luchtafvoerkanaal en gereedschap wordt door Habitat geleverd. Met onze groep hebben wij op één dag zes keukens kunnen bouwen.

Keuken Guatemala

Voorbeeld van een keuken. De afvoer is nog niet af, deze wordt nog verlengd.

Dankbaar!

Doordat de inwoners hebben geleerd wat de kooklucht met hun longen doet, zijn zij enorm dankbaar. De bewoonster voor wie wij hebben gebouwd, was zelfs zo assertief dat zij bij ons aangaf dat ze voor haar moeder ook graag een nieuwe ‘keuken’ wil kopen. Dit hadden zij al bij de stichting aangegeven, maar tot nu toe heeft de stichting nog niet de middelen. Haar moeder woont te ver weg om iedere dag bij haar te komen koken. Gelukkig kan haar zus wel iedere dag bij haar komen koken. Zij zijn namelijk buren!

Ook ik ben dankbaar!

Het was een enorme eer om mee te mogen bouwen aan deze huizen en ‘keukens’. Het is onbeschrijflijk hoe groot het verschil in rijkdom is. Deze week heeft een gevoelige snaar geraakt. Terwijl ik dit schrijf zit ik met natte ogen achter een gevoelloze computer.

Ik geloof dat wij samen de wereld nog een beetje mooier kunnen maken. Maak van dat beetje maar heel veel.

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – meer geld, meer huizen, voor iedereen

Voor meer informatie kunt u kijken op: www.habitat.nl

Over de schrijver
Rob Vreede
Door

Rob Vreede

op 17 Apr 2018

Zo ontzettend waar! Heel inspirerend pb!

Ludwig Pesch
Door

Ludwig Pesch

op 17 Apr 2018

Bedankt en gefeliciteerd: inspirerend, zoveel aandacht voor details - goed luisteren naar de mensen zelf en begrijpen wat op de lange termijn werkt, en goed is voor hun gezondheid - fantastisch, "makes my day"!

Walthéra Jansen-Vreede
Door

Walthéra Jansen-Vreede

op 18 Apr 2018

Wat geweldig dat deze mensen in Guatemala, mede dankzij jullie inzet en support, èn een huis èn een veilige keuken hebben gekregen. Jullie maken het verschil!

Martina Schneider
Door

Martina Schneider

op 19 Apr 2018

Je blijft een schat, Pieter bas, mooi!

Reactie plaatsen