Voorkom een pensioengat: als ondernemer bouwt u standaard NIETS op!
14 september 2016 
in Blogs

Voorkom een pensioengat: als ondernemer bouwt u standaard NIETS op!

3 Manieren om een pensioen op te bouwen

Werknemers bouwen een pensioen op, maar als ondernemer doet u dit niet. U zult zelf actie moeten ondernemen om een pensioengat te voorkomen. Hoe kunt u dit het beste doen?

Voorkom een pensioengat

Zoals ik in mijn boek beschrijf, kunt u zelf pensioen opbouwen. U kunt dit doen door iedere maand een vast percentage van uw netto inkomen opzij te zetten en te gebruiken om een vermogen op te bouwen. Vervolgens kunt u dit vermogen investeren op verschillende manieren. U kunt kiezen voor relatief risicoloze investeringen, zoals obligaties. Maar u kunt ook denken aan investeringen met een hoog rendement, bijvoorbeeld aandelen.

 

Het voordeel van zelf pensioen opbouwen

Als u zelf pensioen opbouwt, heeft u de mogelijkheid om dagelijks uw rendement te bekijken.

Een tweede voordeel: u betaalt geen bemiddelingskosten. Bemiddelingskosten worden door pensioenverzekeraars onduidelijk weergegeven en zijn vaak hoog. Hierdoor wordt uw pensioen veel minder waard. Door zelf een pensioen op te bouwen, betaalt u geen onnodige kosten en bouwt u veel groter pensioen op. 

 

Pensioenverzekeraar

Ook kunt u een pensioen op laten bouwen door een pensioenverzekeraar. U stort maandelijks geld in een pensioenfonds dat pensioen uitkeert vanaf uw pensioenleeftijd. De premies die u maandelijks betaalt zijn tot een maximum fiscaal aftrekbaar. Ze leveren hierdoor een groot belastingvoordeel op de korte termijn op. Zodra u met pensioen gaat, moet u belasting betalen over de uitkering die u ontvangt van uw pensioenverzekeraar.

 

Banksparen

Zet u periodiek geld op een geblokkeerde rekening? Dan maakt u gebruik van banksparen. Omdat u niet ieder moment uw geld kunt opnemen, voldoet banksparen aan de vereisten van de Belastingdienst. Hierdoor zijn ook de bedragen die u op deze rekening stort tot een maximum fiscaal aftrekbaar. Het belastingvoordeel werkt hier hetzelfde als bij een pensioenfonds.   

 

Hoe voorkomt u een pensioengat? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

 

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Over de schrijver
Reactie plaatsen