4 manieren om te excelleren

Wilt u leren hoe de beste bedrijven te werk gaan? En hoe ze ervoor zorgen dat ze gezond blijven? Hieronder hebben we de 4 belangrijkste zaken beschreven die ze gebruiken om hun bedrijf op de rails te houden…

Financieel

Gezonde bedrijven houden continu hun cijfers in de gaten. Ze kijken of ze winst hebben gedraaid en of er meer geld binnenkomt dan eruit gaat. Maar ze houden zich vooral bezig met financiële prognoses. Voordat ze investeren berekenen ze of het meer geld op kan leveren dan het kost, zodat ze geen kostbare tijd verspillen aan verliesgevende investeringen. Wilt u ook uw financiële gegevens beter in de gaten houden? Gebruik dan dezelfde gegevens als zij!

Om te excelleren gebruiken ze de volgende maatstaven: winst, omzetgroei, omzetgroei van nieuwe producten, bruto winstpercentage, belangrijkste kostenverlagingen, toegevoegde waarde en het rendement op de investering.

Klant

De klant staat centraal bij gezonde bedrijven. Het bedrijf is zo ingericht dat het op een goede manier aansluit op de behoefte van de klant. Hierdoor hebben ze een duidelijk concurrentievoordeel.

Wilt u weten wat ze meten?

Ze meten: marktaandeel, klanttevredenheid, percentage van de terugkerende klanten en de tijd die het heeft gekost om in de behoefte van de klant te voorzien.

Interne bedrijfsprocessen

Bij de interne bedrijfsprocessen wordt gekeken naar de combinatie van het creëren van waarde voor de klant en het creëren van waarde voor het bedrijf zelf. Omdat bedrijven een groot scala aan bedrijfsprocessen hebben, analyseren gezonde bedrijven de interne processen in 3 subprocessen:

  • Het ‘innovatieproces’. Hier wordt gekeken naar het creëren van producten waar de klant behoefte aan heeft.
  • Bij het ‘bedrijfsproces’ worden de producten en diensten die aan huidige klanten worden geleverd geanalyseerd.
  • En bij de ‘after-sales service’ meten gezonde bedrijven aan de hand van nazorg en ondersteuning, of de klant is voorzien in zijn behoefte.

Wat kunt u hierin verbeteren?

Leer en groei om te excelleren

Als laatste houden gezonde bedrijven zich bezig met het leer- en groeiperspectief. Hier focussen bedrijven zich op de bekwaamheid waarin het bedrijf moet excelleren, om de interne bedrijfsprocessen te kunnen optimaliseren die zorgen voor een zo hoog mogelijke klantwaarde en bedrijfswaarde.

Ze meten daarvoor de bekwaamheid van de werknemers, onderzoeken de werknemerstevredenheid, het aantal jaar dat ze bij het bedrijf werken en hun productiviteit. Ook kijken ze naar het percentage werknemers dat suggesties implementeert.

Heeft u hier zaken bij zien staan die u zelf nog niet toepast? Pak dan dit moment aan om uw bedrijf gezonder te maken! Wat is voor u de belangrijkste openbaring? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder…

Kunt u uw netwerk hiermee verder helpen? Deel de tips hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter bas Jansen RB

Over de schrijver
Reactie plaatsen