Verlies draaien een goed idee?
08 juni 2016 
in Blogs

Verlies draaien een goed idee?

Afgelopen week sprak ik een ondernemer met een webshop. Hij verkoopt meer dan 300 producten, maar draait nog steeds geen winst. Hoe kan dat? Als zelfs zo’n grote webshop verlies draait, gebeurt dat dan bij iedere webshop?

Dit kan toch niet waar zijn?

Het probleem werd al snel duidelijk: 90% van de producten dat wordt verkocht in de webshop is direct verliesgevend. De producten leveren wel een winst op, maar zodra de transportkosten moeten worden betaald, verdampt de winst en blijft er een verlies over.

Het doel

De reden dat de producten goedkoop worden aangeboden, heeft te maken met het verkeer op de website. Door goedkope producten aan te bieden probeert de webshop meer verkeer en naamsbekendheid op te bouwen. Maar dat kan ook anders…

Waarom zou een ondernemer meer dan 90% van zijn producten tegen verlies aanbieden? Waarom kiest hij er niet voor, om een drietal producten tegen een verlies aan te bieden en die te gebruiken in de marketing? Op alle andere producten maakt hij dan winst.

Oplossing

U biedt slechts een paar goedkope producten aan, zodat meer mensen naar de webshop komen. Zodra u meer verkeer hebt gegenereerd, volgt stap 2: u biedt de klant andere producten aan -> winstgevende producten!

Fout

Het verkopen van producten die direct verlies maken, is een grote fout! Ieder product dat in een webshop staat moet winstgevend zijn, TENZIJ het product als uithangbord wordt gebruikt om verkeer te genereren. Een product mag dus alleen verliesgevend zijn als het op ANDERE websites wordt gebruikt voor de marketing!

Deze fout in uw branche?

Deze fout wordt niet alleen door webshops gemaakt, maar door veel meer bedrijven. Veel ondernemers voeren opdrachten goedkoop uit, in de hoop er in de toekomst iets voor terug te zien. Doe dit niet!

Hoe minimaliseert u het aantal verliesgevende opdrachten? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen