Update van de staatssecretaris over de ZZP-wet!
28 maart 2017 
in Blogs

Update van de staatssecretaris over de ZZP-wet!

Zijn ZZP-ers werknemers of zelfstandig ondernemer? Sinds de invoering van de wet DBA (wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties), is dit onduidelijk. Maar staatssecretaris Wiebes is met een update gekomen.

Beoordeling arbeidsrelatie

Een van de doorslaggevende argumenten om te bepalen of u ondernemer bent, is de gezagsverhouding. Als de opdrachtgever het gezag over u heeft, wordt u gezien als een werknemer. Maar wanneer is er sprake van gezag?

Gezag

Er is sprake van gezag, als de opdrachtgever bepaalt hoe en wanneer de ZZP-er werkt en hoe lang hij/zij er over mag doen.

Ook is er sprake van gezag als de opdrachtgever een handboek heeft waarin staan hoe de werkzaamheden moeten worden uitgevoerd.

Of als de ZZP-er:

  • in grote mate financieel afhankelijk is van de opdrachtgever
  • wordt doorbetaald bij ziekte of vakantie
  • vakantiegeld ontvangt
  • zich naar buiten toe moet presenteren zoals werknemers van het bedrijf
  • een concurrentiebeding heeft
  • werkzaamheden verricht die behoren tot de kernactiviteit van het bedrijf

Al deze voorbeelden zijn een indicatie van werknemerschap, maar het voldoen aan één of slechts een paar van deze voorwaarden, maakt u nog geen werknemer. De grote vraag is daarom: wanneer wordt u als ondernemer gezien?

Ondernemer!

Als uw inkomen als ZZP-er afhankelijk is van uw eindresultaat, wordt u gezien als ondernemer. Ook werkt het in uw voordeel als u eigen materialen en gereedschappen gebruikt. Of als u zelf aansprakelijk bent voor schade. Maar ook deze indicaties zijn niet altijd toepasbaar.

Update

Het is dus moeilijk te bepalen of u wordt gezien als werknemer of ondernemer. Dat is staatssecretaris Wiebes ook opgevallen. Daarom wil hij het begrip ‘gezag’ eenvoudig maken. Hij denkt hierbij aan het uitgangspunt, dat ZZP-ers die € 2.800 of meer per maand verdienen, niet onder gezag staan. Wiebes heeft toegezegd dat hij hier in mei dit jaar meer duidelijkheid over geeft!

Zou de grens van € 2.800 voor u een goede oplossing zijn? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Over de schrijver
piet koning
Door

piet koning

op 06 Apr 2017

Voor zover als ik het begrijp , dan ben ik de ene keer werknemer en de andere keer ondernemer vreemde constructie . Die dus eigenlijk weer goed uitpakt voor de zzp'ers die dus voldoende verdienen. dus dan krijgen al die zzpérs die met meerdere kleine opdrachtgevers werken te maken dat ze dus in principe bij al die kleine opdrachtgevers in loon dienst staan ??. ben benieuwd hoe dat in de praktijk uitpakt dat word een behoorlijke boekhouding voor beide partijen. en dan niet te vergeten de particulieren waar de zzpér werkzaamheden voor verricht ??? die zijn dan ook opeens werkgever en dus voor alle daaruit voort vloeiende kosten/belastingen/regels/arbo/ziekengeld/vakantiegeld/loonadministratie/pensioen/ ETC . zal wel aan mij liggen maar dhr wiebes is een vreemde KWIEBES ..EEN VOORBEELDSecurity officer * Gemeentelijk Business Analist - Consultant Server beheerder Windows* Architect VMware Senior Enterprise Architect Interim Management Consultant* Business Analist - Informatieanalist marketing en sales, algemeen mangement Project manager / Marketeer Projectmanager*dit is een kleine greep uit de funties die in loondienst uitgevoerd werden maar door de grote bedrijven en de nederlandse ( de regering) staat NU als ZZPér gebruikt worden. ( is goedkoper voor ze geen kosten/belastingen/regels/arbo/ziekengeld/vakantiegeld/loonadministratie/pensioen/ ETC .) Maar de kleine ZZPér kan aan het spreekwoordelijke GAS .met andere woorden ik ben van af nu dus in loondienst ????? BIJ wie ????? Vriendelijke groeten Piet Koning

Reactie plaatsen