8 manieren voor uitstekend debiteurenbeheer
17 september 2014 
in Blogs

8 manieren voor uitstekend debiteurenbeheer

Bij veel bedrijven is het debiteurenbeheer een ondergeschoven kindje. Maar is dat wel terecht? Uit onderzoek blijkt dat 50% van alle facturen te laat wordt betaald. De gemiddelde factuur wordt pas na 73 dagen betaald! Hieronder beschrijven we de 8 belangrijkste redenen om uw debiteurenbeheer op orde te hebben.

De kans dat u uw geld ontvangt is groter

Wie zijn debiteurenbeheer op orde heeft, vergoot de kans op het ontvangen van zijn geld. De belangrijkste reden dat debiteuren niet betalen is een faillissement of het staken van de activiteiten. Als u uw klanten op tijd belt, dan komt u er sneller achter als u klant richting een faillissement gaat. Wanneer u er werk van maakt, is de kans aanzienlijk groter dat uw factuur nog wordt betaald!

De volgende keer betaalt de klant ook sneller

Mensen houden er niet van om over openstaande rekeningen te praten. Stuur uw klant daarom altijd een herinnering op het moment dat de betalingstermijn is overschreden. Hij weet dan dat u de volgende keer ook op tijd een herinnering stuurt en zal u voor willen zijn door de factuur te betalen.

U ontvangt uw geld sneller

Vaak is een factuur over het hoofd gezien of kwijtgeraakt. Het sturen van een simpele herinnering zorgt ervoor dat de debiteur de factuur nog een keer onder ogen krijgt, zodat hij kan betalen. In een groot deel van de gevallen wordt de factuur na zo’n herinnering ook direct betaald. Dat betekent dat het geld sneller op uw rekening staat!

Het scheelt u tijd, zelfs op korte termijn

Hoe langer u wacht, des te meer het openstaande debiteurensaldo oploopt. En hoe meer het oploopt, hoe meer tijd het u gaat kosten om de hele lijst na te bellen. Als u om de week (of zelfs iedere week) herinneringen stuurt, dan blijft de lijst overzichtelijk!

De kans dat u failliet gaat neemt af

Een groot deel van de faillissementen wordt veroorzaakt door slecht debiteurenbeheer. Dat is gebleken uit onderzoek. De schatting is dat 35% van de faillissementen wordt veroorzaakt door slecht debiteurenbeheer! Dit risico kun u gemakkelijk wegnemen!

Uw winst wordt hoger door goed debiteurenbeheer

Wie meer bezig is met zijn debiteurenbeheer, zal meer geld ontvangen. U heeft het op tijd door wanneer uw klanten in betalingsproblemen komen en kunt op tijd stoppen met het leveren van producten/diensten aan die klant. Hierdoor hoeft u geen nieuwe facturen meer te sturen waarvan u weet dat ze niet betaald gaan worden. U houdt tijd over voor het helpen van klanten die wel kunnen betalen. Dat betekent dat u meer winst overhoudt!

Geld dat u moet lenen kost geld

Het komt veel voor dat bedrijven geld lenen, waarover ze rente betalen. De rente over een ondernemerslening ligt tussen de 8 en 10%. Als u ervoor zorgt dat uw debiteuren sneller betalen, dan heeft u meer geld op de bank en heeft u een kleinere lening nodig. Dat scheelt u aanzienlijke rentes!

Voorkom financiële zorgen

Zowel voor uzelf als voor de klant brengen openstaande facturen financiële zorgen met zich mee. Dit kan de verstandhouding tussen jullie verslechteren, terwijl een goede verstandhouding juist belangrijk is. Alleen als deze goed is kunnen jullie elkaar maximaal verder helpen. Communiceer daarom duidelijk welk bedrag er nog open staat en wat de betaaldatum was. Na goed overleg zal dit jullie verstandhouding flink verbeteren!

Bent u erachter gekomen dat uw debiteurenbeheer nog beter kan worden ingericht? Wacht dan niet langer en zet vandaag de eerste stap!

Deel in het commentaarveld hieronder, wat voor u de belangrijkste reden is om uw debiteurenbeheer te verbeteren!

Is dit ook interessant voor uw netwerk? Deel de tips hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Follow my blog with Bloglovin

Over de schrijver
Reactie plaatsen