U gaat meer vermogensbelasting betalen vanaf 2017
08 november 2016 
in Blogs

U gaat meer vermogensbelasting betalen vanaf 2017

Tot en met dit jaar betalen wij effectief 1,2% belasting over ons vermogen. Vanaf 2017 is de wet gewijzigd en wordt dit percentage verhoogd naar 1,65%. Dit klinkt onschuldig, maar het gevolg is groot. Wie twintig jaar lang een bedrag van € 50.000 investeert met een rendement van 8%, bouwt door de hogere belasting, € 15.973 minder vermogen op. Dat is één derde van het ingelegde geld!

Voor wie geldt dit niet?

Heeft u een vermogen dat kleiner is dan € 100.000? Dan betaalt u komend jaar minder belasting dan voorheen. Dat komt doordat er vanaf 2017 niet één vast percentage wordt gebruikt. Er worden drie verschillende percentages gebruikt (ik geef het in dit blog eenvoudig weer, zonder dat de inhoud verloren gaat).

Bij een vermogen tot € 100.000, betaalt u slechts 0,87%. Dit is een stuk lager dan de 1,2%. Voor dit vermogen is het niet noodzakelijk om het vermogen op een andere plek onder te brengen.

Bij vermogens die groter zijn dan een ton en een miljoen euro wordt respectievelijk 1,41% en 1,65% belasting betaalt. Het is daarom van belang om uw vermogen onder de loep te nemen vóór 1 januari 2017.

€ 15.000 minder vermogen?!

Als u vermogen op wilt bouwen is het belangrijk om de kosten en belastingen zo laag mogelijk te houden. Nu de vermogensbelasting wordt verhoogd, heeft u de tijd om uw vermogen te herstructureren. Wordt al uw vermogen belast in box 3? Of heeft u al een groot deel van uw vermogen buiten box 3 gebracht?

De belastingdruk verlagen

De meest eenvoudige manier is om uw vermogen in een BV in te brengen. Uw vermogen valt dan niet meer in box 3, zodat u geen vermogensbelasting betaalt.

Let wel: deze optie werkt alleen als u weinig rendement op uw vermogen behaalt. In een BV wordt uw werkelijk behaalde rendement namelijk belast. Daarover betaalt u effectief 40/43,75% belasting. Bij een laag rendement is dit in uw voordeel. Behaalt u hoge rendementen? Dan is het voordelig om uw vermogen in box 3 te laten staan.

U kunt ook denken aan andere vormen van vermogensopbouw, zoals het storten in een pensioenfonds. Het vermogen dat u daar opbouwt valt namelijk niet in box 3 en wordt niet belast.

 

Heeft u al bedacht hoe u hierop in gaat spelen? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder.

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB
Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Over de schrijver
Martijn Steeman
Door

Martijn Steeman

op 09 Nov 2016

Hoi PB, Super goed stuk weer. Dank voor de handige tips! Vraag: valt mijn tweede huis onder mijn vermogen waar ik belasting over betaal, of enkel de verdiensten die ik genereer met de exploitatie ervan? Dank voor je reactie en groet, Martijn Steeman

Pieter Bas Jansen
Door

Pieter Bas Jansen

op 10 Nov 2016

Beste heer Steeman, De tweede woning valt in box 3. Daarover wordt vermogensbelasting betaald. Als de woning met een schuld is gefinancierd, mag het bedrag van de schuld in mindering worden gebracht op het vermogen. Het netto vermogen kan dan nul euro zijn. Vriendelijke groet, Pieter Bas Jansen

Reactie plaatsen