Spaarrekening voor de kinderen?
28 mei 2019 
in Blogs

Spaarrekening voor de kinderen?

Volgens het CBS geven ouders na de geboorte van hun eerste kind gemiddeld een kleine tienduizend euro per jaar uit aan hun kind. En alsof dat nog niet genoeg is, hoor ik van verschillende ouders dat zij ook geld storten op een spaarrekening voor hun kind. Wat ik daarvan vind?

Slecht idee

Waarom zou u uw kind geld geven? Wilt u dat uw kind leert hoe hij/zij onderdeel wordt van de maatschappij? Dan is geld geven een verkeerd principe. Nergens in onze maatschappij krijgen wij zomaar geld. Wij moeten er altijd iets voor doen.

Maar stel nu dat u toch graag spaart voor uw kinderen. Kunt u er dan ook mee leven als ze het uitgeven aan zaken die u totaal niet belangrijk vindt? Hoe gaat u ze leren waar ze het geld aan uitgeven?

Energie in steken

Als kinderen zelf hun geld verdienen, leren ze de waarde van geld beter kennen. Dan zullen ze het eerder aan belangrijke zaken uitgeven.

Geld van uw kinderen is niet van u

Stort u geld op een rekening van uw kinderen? Dan kunt u er niet meer aankomen. Het voordeel is dat u ieder jaar € 5.428* belastingvrij kunt schenken aan ieder kind. Het nadeel is dat u er niet veel meer mee kunt doen. Een kind mag bijvoorbeeld niet beleggen.

Alternatief

Wat is een goed alternatief voor een spaarrekening? Zet geld opzij voor uw kind op uw eigen rekening. Dan kunt u zelf bepalen waar u het aan uitgeeft. Bijvoorbeeld aan de opleiding van uw kind. U heeft dan ook de volledige vrijheid om het op een spaarrekening te zetten, te beleggen of er iets anders mee te doen!

Vindt u dat kinderen wel geld moeten krijgen? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

 

* Tarief van 2019

 

Over de schrijver
Jochem Koole
Door

Jochem Koole

op 28 May 2019

Aanvullend heb ik begrepen dat... - Geld op een spaarrekening van een kind alsnog meetelt als eigen vermogen in de belastingaangifte. - Het rendement op een spaar- of beleggingsproduct van een kind in ieder geval 4% moet zijn, wil het opwegen tegen de belastingdruk en inflatie. Klopt dit?

Pieter Bas Jansen
Door

Pieter Bas Jansen

op 28 May 2019

Beste Jochem, - Dat klopt! Het geld dat u op een spaarrekening van kinderen stort, telt mee in het vermogen van de ouders. Hier betaalt u als ouder dus belasting over. Het vermogen van kinderen telt mee, totdat zij 18 zijn. - De vermogensbelasting is ongeveer 1,2% (ergens tussen de 0 en 1,68%). De Europese Centrale Bank probeert de inflatie net onder de 2% te houden. Wilt u dat het geld zijn reële waarde behoudt, dan moet het spaargeld voor de kinderen een rendement van 3,2% behalen. Hartelijke groet, Pieter Bas

Natasja
Door

Natasja

op 28 May 2019

Het was wel even schrikken toen mijn kind 18 werd en hij de beschikking kreeg over het geld op de jeugdspaarrekening die ik ooit op zijn naam heb geopend. Het is een behoorlijke impulsieveling en op je 18e heb je nou eenmaal andere (financiële) prioriteiten dan je ouders. Ik heb hem mij meteen laten machtigen op deze rekening en afgesproken dat het geld alleen opgenomen kon worden in overleg en voor uitgaven voor studie of andere belangrijke dingen. We noemen dit dan ook 'toekomstgeld'. Inmiddels is hij 21 en werkt hij nadat hij zijn studie heeft afgerond. Hij geeft het geld inderdaad alleen uit aan de wat grotere dingen die belangrijk zijn voor zijn toekomst: rijles, een nieuwe computer of andere elektronische apparatuur voor z'n werk. En wie weet kan hij het in de toekomst ook gebruiken als eigen inbreng in een koophuis. Missie toch geslaagd ;-)

Reactie plaatsen