Mag u iedereen geld schenken zonder belasting te betalen?
18 september 2018 
in Blogs

Mag u iedereen geld schenken zonder belasting te betalen?

Stel u geeft uw buurman geld, moet u dan belasting betalen? In Nederland wordt op veel manieren belasting geheven: op motorrijtuigen, inkomsten, loon, winst, vermogen, overdracht, omzet, etc. etc. Maar hoe zit dat met vrijgevigheid?

Successiewet

In de successiewet is geregeld dat over schenkingen en erfenissen belasting wordt geheven. U kunt uw buurman dus niet zomaar geld geven en er zeker van zijn dat u geen schenkbelasting betaalt. Terwijl u wel belastingvrij kunt schenken aan ANBI’s. Waar komt dat verschil vandaan? Om dat te beantwoorden, moeten we eerst weten wat een schenking is.

Wat is een schenking?

Als u geld aan iemand geeft, is dat pas een schenking als u daar geen tegenprestatie voor verwacht. Dus als u uw buurman zomaar geld geeft zonder daar iets voor terug te verwachten, is dat een schenking.

Schenkbelasting

Heeft u geld geschonken? Dan is er schenkbelasting verschuldigd. Maar dat is gelukkig pas het geval als de schenking meer bedraagt dan € 2.147 per begunstigde per jaar. U mag iedereen op de wereld € 2.147 geven, zonder daarover schenkbelasting verschuldigd te zijn. Wilt u iemand meer dan € 2.147 geven? Spreid de schenking dan over meerdere jaren.

Tweeduizendhonderdzevenenveertig euro, is dat alles?

Ja, daar moeten wij het mee doen. Er is echter één uitzondering op deze limiet. Die geldt voor mensen die van hun ouders een schenking ontvangen. Zij mogen jaarlijks een bedrag van € 5.363 belastingvrij ontvangen. Eenmalig kunnen zij onder voorwaarden een verhoogde vrijstelling krijgen van € 25.731, maar ook een verhoogde vrijstelling van € 53.602 (mits dit wordt uitgegeven aan studie), of een verhoogde vrijstelling van € 100.800 als het is bestemd voor de eigen woning.

Overige vrijstellingen

Geeft u geld aan goede doelen met de ANBI status, dan is er geen belasting verschuldigd. Daarnaast kunnen provincies, gemeenten en de Staat geld ontvangen zonder daar belasting over te betalen.  

Feit:

Wist u dat al het geld dat u van de Koning ontvangt ook is vrijgesteld van schenkbelasting?

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Over de schrijver
Reactie plaatsen