Samenwonen en belastingkorting. Wie ontvangt het geld?
04 januari 2017 
in Blogs

Samenwonen en belastingkorting. Wie ontvangt het geld?

Wie samen met zijn/haar partner in hetzelfde huis woont, kan worden aangemerkt als fiscaal partner. Dat brengt in de meeste gevallen een belastingvoordeel met zich mee. Die korting kan duizenden euro’s zijn, daarom wordt mij vaak gevraagd wie recht heeft op de korting.

Wanneer heeft u recht op de belastingkortingen?

Laten wij eerst kijken of u samen met uw partner uw aangifte in moet dienen, zodat u een extra belastingvoordeel kunt behalen. U en uw partner zijn fiscale partners als u:

  • bent getrouwd, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract bent aangegaan
  • samen een kind heeft gekregen
  • een kind van uw partner heeft erkend, of uw partner een kind van u heeft erkend
  • als partner voor de pensioenregeling bent aangemeld
  • samen een huis heeft gekocht
  • op het gezamenlijke woonadres een minderjarig kind van ten minste één van u staat ingeschreven
  • in het voorgaande jaar reeds fiscaal partner was

Stel dat u bent getrouwd

In dat geval bent u fiscaal partner. Dat betekent dat u de jaarlijkse inkomstenbelastingaangifte samen indient. Hierdoor heeft u het recht om kosten en aftrekposten te spreiden tussen jullie aangiftes. Een van deze aftrekposten is de hypotheekrenteaftrek.

Een praktijkvoorbeeld

Stel dat u samen € 20.000 per jaar aan hypotheekrenteaftrek mag opvoeren. Dan heeft u de keuze om dat bedrag bij ieder van u voor de helft in mindering te brengen op het inkomen. U wordt dan niet belast over uw laatste € 10.000 aan inkomsten. Als uw inkomen in de 52% schijf zit, betaalt u over dat deel van uw inkomen, géén 52% belasting. Dat scheelt u € 5.200 belasting.

Maar meestal verloopt het niet op deze manier. In de meeste gevallen heeft één van u een hoger inkomen. Daardoor is het voordelig om de hypotheekrenteaftrek bij die partner op te voeren.

Groot verschil in inkomen

Stel dat u € 19.000 en uw partner € 100.000 per jaar verdient. In dat geval heeft u recht op een korting van 36,55% (schijf 1) en uw partner 52% (schijf 4). Het is nu veel voordeliger om de volledige korting in de aangifte van uw partner op te nemen. Het netto belastingvoordeel is daardoor € 1.545.

De situatie wijzigt

Niets blijft gelijk en zo veranderen ook uw inkomsten. Een paar jaar later verdient u € 120.000 en uw partner € 20.000 per jaar. Nu is het voordelig om de volledige hypotheekrenteaftrek in uw belastingaangifte op te nemen. Deze keuze mag u ook maken. U mag deze keuze jaarlijks herzien.

Maar dit heeft een nadeel

De hypotheekrenteaftrek zat altijd in de aangifte van uw partner. Daarom ontving uw partner maandelijks een voorschot van de Belastingdienst. Nu de inkomens veranderd zijn, mag uw partner dit voorschot niet meer ontvangen. Vanaf nu behoort u dit voorschot te ontvangen. De Belastingdienst zal uw partner daarom een brief sturen, dat het voorschot moet worden terugbetaald. Dat kan snel oplopen tot € 10.000 en meer.

Het grote voordeel is dat u nu deze € 10.000 ontvangt. Netto staat u dus quitte.

Moet u de hypotheekrenteaftrek wijzigen in de belastingaangifte?

Als u de aftrek niet wijzigt, bent u op korte termijn van het probleem dat uw partner heel veel terug moet betalen af. Dat klinkt makkelijker. Maar vergeet niet, dat als u de aftrek niet wijzigt, uw partner komend jaar alsnog het bedrag terug moet betalen. Daar komt bij dat u in dit voorbeeld ruim € 8.000 belastingvoordeel misloopt!

Welk deel van de belastingaangifte roept bij u de meeste vragen op? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder.

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Art. 1.2 Wet IB 2001

Art. 5a AWR

Art. 2.10 Wet IB  2001

Over de schrijver
Reactie plaatsen