Risico investering op nu.nl?
16 oktober 2018 
in Blogs

Risico investering op nu.nl?

Afgelopen week kwam ik op nu.nl een advertentie tegen over de MKB participatie maatschappij. Een advertentie die probeert mensen te overtuigen om te investeren in hun product. Omdat erbij stond dat het rendement 14,9% per jaar zou zijn – wat twijfelachtig hoog is – heb ik de brochure doorgenomen. Conclusie: is het een goede investering?

Het rendement is ver boven gemiddeld

Investeren kan op verschillende manieren, denk aan obligaties, aandelen, grondstoffen, vastgoed etc. Investeringen die veel rendement opleveren zijn aandelen. Daar wordt gemiddeld 8% per jaar mee verdiend. Vermogensbeheerders (professionele investeerders) behalen gemiddeld genomen een rendement van 5% per jaar. Een rendement van 14,9% per jaar is dus zeer hoog.

Minimaal jaarlijks rendement

In de brochure van de MKB participatie maatschappij staat dat u jaarlijks een minimaal rendement van 8% behaalt. Er zijn zeer weinig investeringen die zowel in goede als slechte tijden een rendement halen van 8% per jaar. Zelfs de beste investeerders maken verlies in moeilijke tijden. Toch beweert de MKB participatiemaatschappij ieder jaar minimaal 8% rendement te kunnen behalen.

Geen onderbouwing

Het jaarlijks rendement van 14,9% wordt niet onderbouwd. Ook het minimale rendement van 8% per jaar wordt niet onderbouwd.

Geen AFM-toezicht

Wat ook direct opvalt, is de afwezigheid van AFM-toezicht. Dat betekent dat de AFM niet controleert of de participatiemaatschappij voldoet aan de volgende wettelijke eisen:
betrouwbaarheid;
deskundigheid;
financiële zekerheid;
adequate en integere bedrijfsvoering;
transparantie.
Omdat de AFM dit niet controleert, zult u zelf moeten onderzoeken of deze maatschappij voldoet aan deze criteria. Ga op onderzoek uit!

Hoe belegt de maatschappij?

Het MKB participatiefonds belegt gespreid in 12 tot 16 MKB-ondernemingen. Een van de standaard investeringsregels is om in veel bedrijven te beleggen en op die manier risico te verlagen. Toch vind ik 12 tot 16 ondernemingen niet weinig. Warren Buffett belegde in zijn eerste jaren in maximaal 20 bedrijven. Hierdoor kon hij zich focussen op de beste ondernemingen. Dat geldt ook voor het participatiefonds.

Wie besturen het participatiefonds?

De heer Breed is algemeen directeur. Volgens de website heeft hij zich gespecialiseerd in de schaalbaarheid van bedrijven. Een specialisme dat interessant is voor een investeringsmaatschappij, omdat schaalbare bedrijven veel rendement op kunnen leveren. Ook heeft hij volgens de website diverse participaties succesvol afgerond. Welke dat zijn staat er niet bij. Juist dat zou interessant zijn, om te kunnen controleren of hij werkelijk de vaardigheden in huis heeft.
Naast de directeur zijn er drie leden in de Raad van Advies, namelijk de heren Vergouwen, Schrik en Sanders. Over alle drie staat een korte omschrijving, maar geen noemenswaardige vaardigheden die investeerders hebben. Er is bijvoorbeeld geen accountant, (voormalig) CFO of actuaris aanwezig. Ook is er niemand, los van de heer Breed, die succesvol heeft deelgenomen in bedrijven of investeringen.

Alles tezamen is mijn conclusie dat het niet interessant is om te investeren in deze participatiemaatschappij. Het risico is in mijn optiek zeer groot en het rendement onrealistisch. Wat denkt u van dit soort investeringen? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Over de schrijver
Rob Vreede
Door

Rob Vreede

op 16 Oct 2018

fijn, zo'n heldere uiteenzetting, dat plaatst zaken in een overzichtelijk daglicht!

Sander
Door

Sander

op 22 May 2021

Helemaal mee eens. Wel grappig dat ze reclame maken met 14,9% rendement per jaar. Ik heb verder doorgevraagd en blijkt dat het werkelijke verwachte rendement nog geen 6% op jaarbasis is. De 14,9% die wordt voorgeschoteld is dus een leugen. Niet aan beginnen dus.

H.Menzing
Door

H.Menzing

op 11 Nov 2023

Veel beloven doet de gekken in vreugde leven Herman

Reactie plaatsen