Pensioen opbouwen in een pensioenfonds of zelf investeren?
20 maart 2018 
in Blogs

Pensioen opbouwen in een pensioenfonds of zelf investeren?

Veel ondernemers zitten met de vraag of zij pensioen moeten opbouwen in een pensioenfonds of dat zij pensioengeld beter zelf kunnen investeren. Voor mijzelf is dit ook een moeilijke beslissing, daarom heb ik mij de afgelopen maanden hierin verdiept. Is het voordeliger om geld te storten in een pensioenfonds, omdat u een belastingkorting krijgt? Of heeft deze korting een groot nadeel?

‘Belastingkorting’ door pensioenfonds

Laten wij beginnen met de belastingkorting. Bouwt u nog geen pensioen op? Dan kunt u geld storten in een pensioenfonds. De premies die u betaalt, zijn aftrekbaar in box 1. Dat levert al snel een belastingvoordeel op van 40%. Stel dat u in een jaar € 5.000 aan premies betaalt, dan is uw belastingvoordeel € 2.000. Hier staat tegenover dat u belasting betaalt zodra uw pensioen uitkeert. Het is daarom geen belastingkorting, maar slechts uitstel van belastingbetaling.

Een voordeel van een pensioenfonds of lijfrente is het feit dat u over het opgebouwde vermogen geen box 3 heffing betaalt. Dat scheelt al snel 0,83 tot 1,62% belasting per jaar!

U heeft niet zomaar recht op belastinguitstel. Daarvoor moet u aan voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een pensioenfonds of lijfrente. Win hierover advies in, iedere situatie is anders en heeft ander advies nodig.

Zelf pensioen opbouwen door te investeren

U kunt ook kiezen om zelf pensioen op te bouwen. Dit staat u uiteraard vrij! Het enige nadeel is dat het geen belastinguitstel of belastingkorting oplevert. Is dat een nadeel? De belastingkorting in box 3 is interessant! Wat dat betreft is zelf investeren nadelig. Maar belastinguitstel heeft gemiddeld genomen geen invloed op uw rendement, dus dat is niet nadelig. Maar hoe kan het dat uitstel geen voordeel oplevert?

Belastinguitstel geeft geen voordeel

Ondanks dat er financiële adviseurs zijn die beweren dat belastinguitstel voordelig is, is dat niet het geval. Om dat te laten zien heb ik een voorbeeld gemaakt.

Stel dat u ieder jaar € 5.000 pensioen opbouwt en dat doet met belastinguitstel. De storting van € 5.000 geeft een korting van (in dit voorbeeld) 40%. Dat is een korting van € 2.000 per jaar. Dit bedrag gebruikt u om zelf te investeren. Laten wij ervan uitgaan dat u en het pensioenfonds een jaarlijks rendement behalen van 5,4%*. Dan heeft uw pensioenfonds na tien jaar een vermogen opgebouwd van € 67.917. Hierop wordt 40% ingehouden zodra het pensioenfonds gaat uitkeren, dus houdt u een vermogen over van € 40.750. Het bedrag dat u ieder jaar zelf investeert is in totaal € 27.167 waard geworden.

In totaal heeft u een vermogen van € 67.917 (€ 40.750 + € 27.167).

Hoe hoog was u vermogen geweest zonder uitstel?

De andere optie is dat u zelf investeert. Als u ieder jaar € 5.000 zelf investeert, heeft u geen belastingkorting van € 2.000. Daarom investeert u tien jaar lang € 5.000. Doet u dat? Dan heeft u na tien jaar een vermogen opgebouwd van € 67.917. U heeft nu geen uitstel gehad, dus hoeft u ook geen 40% meer af te dragen. U heeft dus exact evenveel vermogen opgebouwd als wanneer u wel belastinguitstel zou hebben.

In deze berekening heb ik de vermogensbelasting buiten beschouwing gelaten, om aan te tonen wat de invloed van belastinguitstel is. Als ik wel rekening hou met de vermogensbelasting, is het vermogen hoger wanneer er wel gebruik wordt gemaakt van belastinguitstel! Met uitstel wordt het vermogen € 66.053, zonder uitstel € 63.255. Een verschil van € 2.798 na tien jaar. Maar dan wordt het volgende belangrijk:

Als u een korting krijgt van € 2.000, investeert u dat bedrag dan volledig?

Of maakt u dat geld op aan andere zaken? Mijn ervaring is dat bijna iedereen dat bedrag uitgeeft aan andere zaken. Daardoor wordt het vermogen bij de meeste mensen geen € 67.917, maar slechts € 40.750. Als u kiest voor belastinguitstel, moet u dus wel weten wat u doet!

Nog een nadeel

In de eerste plaats is het onduidelijk hoe hoog het rendement van pensioenfondsen op lange termijn is. Dat maakt het moeilijk om een goed fonds te kiezen. Maar nog moeilijker is het om erachter te komen hoe hoog de kosten zijn. Hoewel dit vaak wordt vergeten, is dit een van de beste indicatoren om te bepalen of een fonds interessant is. Het blijkt namelijk dat fondsen met hogere kosten, lagere rendementen behalen voor hun klanten, terwijl fondsen met lage kosten, hogere rendementen behalen**.

Op de dagen dat ik rondloop bij het Register Belastingadviseurs hoor ik negatieve geluiden over de hoogte van de uitkeringen van pensioenfondsen. Ik heb niemand gesproken die een fondsbeheerder kan noemen met een respectabel rendement.

Conclusie

De belastingwetgeving en pensioenen zijn te complex. Het lijkt in eerste instantie voordelig om pensioen op te bouwen door gebruik te maken van belastingkortingen en dus te storten in een pensioenfonds, maar dat is alleen de juiste keuze als men genoeg discipline heeft om de belastingkorting zelf te investeren. Daarnaast is het zeer moeilijk om een goede pensioenverzekeraar te vinden.

Wat is uw ervaring met het opbouwen van pensioen? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

* Volgens beleggingsmatch.nl is 5,4% het gemiddelde rendement van vermogensbeheerders met een gemiddeld risicoprofiel

** Boek: The Intelligent Investor – Benjamin Graham

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen