Ontsnap aan de rat race

Ontsnappen uit de rat race is heel goed mogelijk, net als het voorkomen dat u in de rat race terecht komt. Wie al zijn inkomen uitgeeft, zit gevangen in een vicieuze cirkel. Iedere keer dat het inkomen hoger wordt, stijgen de kosten mee. Is dit een goed begin voor een zorgeloos leven? Of creëert u het tegenovergestelde?

Herkomst

De naam rat race is afkomstig van de rat die in zijn molen blijft rennen. Er komt geen einde aan zijn oefening. De reden dat de rat race wordt vergeleken met het uitgavenpatroon van de meerderheid van de mensen op aarde is dat ze beiden in een vicieuze cirkel ronddraaien. Meer dan de helft heeft nooit geleerd met geld om te gaan en denkt niet aan de gevolgen. Maar juist het nadenken hierover en uw portemonnee een stap voor zijn, levert een zorgeloos leven op!

Laten we twee verschillende situaties bekijken:

Er zijn twee ondernemers met een gelijk inkomen. De eerste kiest ervoor om het geld dat hij verdient uit te geven. Iedere keer dat zijn inkomen toeneemt, stijgen ook zijn kosten. Hij koopt een groter huis, een duurdere auto en luxe artikelen.

De tweede ondernemer kiest ervoor om zijn inkomen op een rij te zetten. Wanneer hij zijn levensstandaard gelijk houdt, kan hij nu en in de toekomst een zorgeloos leven leiden. Hij kiest er niet voor om een groter huis te kopen, heeft geen behoefte aan een duurdere auto en wil slechts een beperkt aantal luxe artikelen in zijn bezit hebben. Hij heeft een uur naar zijn bankafschriften gekeken en weet hoeveel inkomsten hij nodig heeft om in zijn levensonderhoud te voorzien. Het inkomen dat hij niet nodig heeft, gebruikt hij om te investeren. Dit zal hij gebruiken voor zijn oude dag.

Welk leven heeft uw voorkeur?

Wist u dat materiële zaken zoals een groot huis, een dure auto en luxe artikelen u niet gelukkiger maken? Dat dit slechts een korte termijn effect heeft? Enige tijd na de aanschaf levert het geen beter gevoel meer op.

Gevangen zitten in de rat race maakt u dus niet gelukkiger en verhoogt uw financiële stress. Hoe zou het zijn om uit deze race te stappen? Maakt het uw leven makkelijker? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Over de schrijver
Reactie plaatsen