Naheffing belasting

Ieder jaar krijgt u te maken met de inkomstenbelastingaangifte. Dit is de bekendste aangifte van Nederland. Slechts een enkeling zal niet ieder jaar door hebben dat er op de achtergrond een aangifte wordt opgesteld. Voor u geldt: belastingdeadline!

De uitnodiging

Wettelijk gezien dient de Belastingdienst u ‘uit te nodigen’ om uw aangifte in te dienen. En dat doen ze altijd goed. Jammer dat de ‘uitnodiging’ iets meer verplichtingen met zich meebrengt dan de uitnodiging van het gemiddelde feest! Wanneer u deze uitnodiging ontvangt, dan bent u namelijk verplicht tot het doen van aangifte. Inclusief alle administratieve lasten die het met zich meebrengt.

OK, dat is leuk

Maar hoe gaat het dan in zijn werk als ik mijn aangifte heb ingediend? Wanneer u de aangifte aan de Belastingdienst hebt verzonden, dan mag de Belastingdienst er drie maanden over doen om te reageren op uw aangifte. Binnen die drie maanden zult u een reactie ontvangen. Omdat u ondernemer bent, is de kans groot dat de belastingdienst u een voorlopige aanslag stuurt. Dat betekent dat er achteraf aanpassingen mogen worden gemaakt aan de aangifte.

Als de Belastingdienst geen voorlopige aanslag stuurt, dan staat op de brief rechts bovenaan ‘aanslag’. Dit betekent dat de aanslag definitief is vastgesteld. U hebt nu nog maar 6 weken de tijd om een bezwaar in te dienen en wijzigingen aan te brengen. Na deze termijn is dit niet meer mogelijk en staat uw aanslag vast. Het bedrag dat u dient te betalen zal niet meer veranderen.

Blauwe enveloppen vrees

Het komt voor dat de Belastingdienst fouten maakt bij het vaststellen van uw aangifte, waardoor u te veel belasting dient te betalen. Als u zo’n (definitieve) aanslag ontvangt, dan heeft u dus 6 weken de tijd om een bezwaar in te dienen. Bent u bang om blauwe enveloppen open te maken? Dan is de kans klein dat u op tijd een bezwaar in kan dienen. Vraag in dit geval iemand in uw directe omgeving om u te helpen. Door deze angst is het namelijk mogelijk dat de correspondentie flink uit de hand loopt!

Naheffing belasting

We hebben al meerdere malen meegemaakt dat de Belastingdienst de belastingdruk onterecht € 5.000 te hoog heeft ingeschat. Op zo’n moment wilt u niet te laat zijn met het indienen van een bezwaar. Het zou zonde zijn als u uw recht verspilt op een lagere belastingdruk!

Dus wilt u geen onterecht hoge schattingen accepteren? Zorg er dan voor dat u al uw belastingbrieven doorneemt of doorspeelt aan uw accountant!

Vindt u dit blog nuttig en heeft u suggesties voor nieuwe blogs? Mail ons! We schrijven graag over onderwerpen die U interessant vindt!

Wilt u uw netwerk ook deze tip laten lezen? Deel de tips hieronder!

Tot snel!

drs. Pieter Bas Jansen RB

Over de schrijver
Reactie plaatsen