Money money money

Twee weken geleden schreef ik over de overeenkomsten tussen de beurs en het casino. Hierin gaf ik aan waar en hoe u kunt investeren. Maar wat kunt u doen als u juist op zoek bent naar een investering? Hieronder heb ik de meest voorkomende vormen samengevat. De conclusie: er is een interessante vorm bijgekomen!

Meerdere vormen

Omdat de kosten vaak voor de baten uitgaan, zijn veel ondernemers op zoek naar een investering. De manier waarop ondernemers aan hun geld kunnen komen is de laatste decennia nauwelijks veranderd. Gelukkig is er wel iets moois bijgekomen. Een vorm die meer doet dan alleen geld ophalen. Bent u al een crowdfunding campagne gestart?

Crowdfunding

Voor iedereen die zich er nog niet in heeft verdiept: crowdfunding is een financieringsvorm die door de hele maatschappij wordt gedragen en gesteund. Het zijn niet langer de banken, de overheidsinstellingen of geldmagnaten. Nee, het is een samenwerking van een hele grote menigte, waarbij iedereen zijn eigen steentje bijdraagt.
Het gaat deze menigte niet alleen om het financieren van het project. De deelnemers brengen ook kennis, arbeid en suggesties in. Dit maakt crowdfunding uniek. Geen enkele andere investeringsbron is zo veelzijdig.

The Micro: the first truly consumer 3D printer

Een mooi voorbeeld is The Micro. Een project dat als doel had om $ 50.000 aan investeringsgeld op te halen om 3D printers voor consumenten te produceren. In totaal hebben 11.855 deelnemers tezamen $ 3.401.361 ingelegd om het project te laten slagen!
Lange tijd was ‘FORM 1: an affordable, professional 3D printer’ het best gelaagde project op kickstarter. Maar zij hebben nu met een half miljoen Dollar minder het nakijken.

Er is meer mogelijk qua investering

Ondanks deze vernieuwende vorm van financieren zijn andere vormen nog altijd effectief. De familielening wordt veel gebruikt, maar heeft als nadeel dat het de familieband kan verstoren als het geld niet terugbetaald kan worden.
Nog altijd wordt het vaakst gebruik gemaakt van een lening bij de bank. Let er wel op dat de rente hiervan gemiddeld 11% is! Daarnaast eist de bank een ondernemingsplan dat geld kost. Het grote voordeel is dat u hierdoor uw bedrijf goed in kaart brengt!
Lukt het u niet te lenen bij de bank of familie, dan kunt u denken aan Business Angels of Private Equity fondsen (Venture Capital). Het grote voordeel van Business Angels is dat ze hun kennis inbrengen. Private Equity fondsen gebruiken ook hun kennis om uw bedrijf te laten groeien, maar zij bedingen ook vaak zeggenschap over de strategie en de financieringsstructuur.

Wat is voor u de beste investering? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Over de schrijver
Reactie plaatsen