Modelovereenkomsten ZZP-ers massaal afgekeurd door de Belastingdienst
26 oktober 2016 
in Blogs

Modelovereenkomsten ZZP-ers massaal afgekeurd door de Belastingdienst

Iedere week krijgen wij meer vragen over de modelovereenkomsten. Zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers weten niet waar ze aan toe zijn. Duidelijk is dat opdrachtgevers steeds minder ZZP-ers inschakelen, omdat zij bang zijn loonheffingen af te moeten dragen.

 

De risico’s voor opdrachtgevers

Vóór 1 mei dit jaar was er de VAR. Deze gaf opdrachtgevers zekerheid over het afdragen van loonheffingen. Had de ZZP-er de juiste VAR? Dan wist de opdrachtgever zeker dat hij geen loonheffingen af diende te dragen. Maar sinds 1 mei 2016 is de VAR omgezet in de DBA. Deze DBA is een overeenkomst die de opdrachtgever en opdrachtnemer gezamenlijk aangaan. Deze overeenkomst geeft de opdrachtgever zekerheid, maar wordt niet altijd goedgekeurd door de Belastingdienst.

 

Hoe kan dit worden opgelost?

In de eerste plaats is het mogelijk om een DBA overeenkomst voor te leggen aan de Belastingdienst die wél wordt goedgekeurd. Hiervoor gelden dezelfde regels als voorheen, namelijk u moet ondernemer zijn in de ogen van de Belastingdienst.

 

Wanneer bent u ondernemer?

Een onderneming is een duurzame organisatie van arbeid en kapitaal, dat deelneemt aan het economische verkeer en beoogd winst te maken, waarbij winst ook redelijkerwijs te verwachten is. Wat is de Nederlandse vertaling hiervan?
Als u investeer en werkt in uw bedrijf, ondernemersrisico loopt en u richt op de markt, wordt u gezien als ondernemer.

Vragen die u uzelf kunt stellen om erachter te komen of u hieraan voldoet zijn:
Heeft u meer dan één opdrachtgever?
Bent u afhankelijk van de opdrachtgevers?
Houdt u zich bezig met marketing of sales?
Kunt u uw eigen tijden indelen?
Is er sprake van gezag?
Loopt u het risico dat klanten niet betalen, waardoor u niets ontvangt?

 

Bent u ondernemer?

Stel dan bij twijfel een modelovereenkomst met uw opdrachtgever op, waaruit blijkt dat u ondernemer bent. Zet bovenstaande zaken in de overeenkomst en leg deze overeenkomst aan de Belastingdienst voor. Wordt deze goedgekeurd en voldoen de opdrachtgever en u aan de bepalingen die in de modelovereenkomst staan? Dan kan de Belastingdienst geen loonheffingen naheffen en loopt de opdrachtgever geen risico. U kunt uw werkzaamheden dus voortzetten.

 

Wat als de modelovereenkomst nog steeds niet wordt goedgekeurd?

In dat geval kunt u de modelovereenkomst aanpassen en nogmaals voorleggen aan de Belastingdienst. Wordt hij nog steeds niet goedgekeurd? Dan kunt u werken via een payroll bedrijf. U werkt dan via dit payroll bedrijf bij uw opdrachtgever. Het payrollbedrijf betaalt u uit. De andere optie is om in loondienst te gaan bij uw opdrachtgever.

 

Heeft u uw overeenkomst al voorgelegd aan de Belastingdienst? Laat het ons hieronder weten! Wij zijn benieuwd naar uw ervaringen!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder.

 

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Over de schrijver
Reactie plaatsen