20 januari 2016 
in Blogs

"Mijn verzekeraar stopte met het uitkeren van geld, terwijl ik helemaal niet in staat was om te werken"

In de afgelopen jaren heb ik dit meerdere keren gehoord. Ondernemers die zich verzekeren voor momenten waarop het tegenzit, krijgen niet het bedrag dat ze moeten ontvangen. Volgens de verzekeraar zijn ze in staat om te werken.

Praktijkvoorbeeld

Stel dat uw partner overlijdt en u daardoor mentaal niet sterk genoeg bent om uw werk te doen. In deze zware periode werkt u aan uzelf en gooit u alles in de strijd om u weer goed te voelen. Hoewel u zich stapje voor stapje beter voelt, bent u nog niet in staat uw werk goed te doen en raakt het geld op. Maar gelukkig was u hiervoor verzekerd! U klopt aan bij uw verzekeraar en vraagt om een vergoeding. Het eerste jaar wordt de uitkering uitbetaald, maar een jaar later vraagt de verzekeraar zich af of u het geld nog nodig heeft. Ze gaan een gesprek met u aan en beweren dat u weer kunt werken. In hun ogen is de uitkering niet meer nodig. Hij wordt stopgezet, maar u bent nog helemaal niet in staat om te werken. Zou het voor zo’n periode handig zijn om geld achter de hand te hebben?

 

Hoe doet u dat?

In de praktijk is al meerdere malen gebleken dat het geld dat een verzekeraar uitkeert niet voldoende is. U kunt er daarom ook voor kiezen om geen geld te betalen aan uw verzekeraar, maar het bedrag dat u anders aan deze instelling had betaald, opzij te zetten. Zet het geld bijvoorbeeld op een spaarrekening. Hierdoor bouwt u zelf een vermogen op dat u kunt gebruiken voor een periode waarin uw inkomsten tegenvallen. Let er wel op dat u genoeg inlegt. Gebruik voor de opbouw van een buffer het bedrag dat u anders aan de verzekeraar betaald zou hebben. Dat is een groter bedrag dan u zou willen, maar alleen op deze manier kunt u het risico afdekken.

 

Een klein nadeel

Als u dit jaar begint met het opbouwen van vermogen, hebt u pas over een aantal jaren genoeg geld om een zware klap op te vangen. Stel dat uw inkomen binnen een jaar terugvalt naar nul euro, dan is uw buffer nog niet groot genoeg om in uw levensonderhoud te blijven voorzien. Om er toch voor te zorgen dat u op korte termijn kunt profiteren van een uitkering, kunt u ervoor kiezen om met een aantal ondernemers samen geld in te leggen in een fonds. Door samen te werken is er in het eerste jaar al genoeg geld aanwezig om de tegenslag op te vangen.

 

Hoe verzekert u zich tegen deze periodes? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Over de schrijver
Reactie plaatsen