Page content

Meer rendement uit aandelen halen met een simpele truc?

Meer rendement uit aandelen halen met een simpele truc?

Een paar weken geleden heb ik beschreven hoe u kunt investeren in aandelen en obligaties/spaarrekening, zoals vermogensbeheerders dat doen. En nu is het tijd om te laten zien hoe u nog net iets meer rendement kunt behalen terwijl u risico wegneemt!

Rendement onzeker

Ieder jaar is het rendement van de beurs anders. Het ene jaar levert het een rendement van 10% op, het andere jaar 15% en weer een jaar later kan het een verlies van 10% opleveren. Deze onzekerheid maakt het moeilijk te bepalen wanneer u in moet stappen. Stapt u vandaag in en stort de beurs morgen in? Dan is uw resultaat belabberd. Maar dat risico kunt u voor een groot deel wegnemen!

Vaste percentages

Investeer door vaste percentages aan te houden. Heeft u ervoor gekozen om 50% van uw vermogen te beleggen in aandelen en 50% op een spaarrekening te zetten, houdt deze percentages dan aan. Wat er ook gebeurt.

Stel dat u in totaal € 100.000 wilt investeren en u kiest voor de 50/50 verdeling, koop dan voor € 50.000 aandelen en zet eenzelfde bedrag op een spaarrekening. Kijk vervolgens een jaar later hoeveel vermogen u heeft. Waarschijnlijk is uw vermogen gestegen. Het geld op de spaarrekening zal gelijk gebleven zijn en de aandelen zijn meer waard geworden, bijvoorbeeld 10%. U heeft dan € 105.000. Verdeel uw geld weer 50/50 over de aandelen en de spaarrekening. Doe een jaar later precies hetzelfde.

Het voordeel?

Als u ieder jaar uw vermogen opnieuw verdeelt, behaalt u een hoger rendement. Dat komt doordat u automatisch meer aandelen koopt als de aandelenprijs laag staat en minder aandelen als de prijs hoog staat.
Daar komt bij dat uw risico is verlaagd. U heeft namelijk nog steeds 50% in aandelen en 50% op de spaarrekening. Dat was anders geweest als de aandelen een aantal jaar achtereen flink waren gestegen en u niet ieder jaar de verdeling opnieuw had toegepast. Dan was het bedrag dat u in aandelen investeert veel groter geworden. Als de aandelen dan ineens in waarde dalen, daalt een groot deel van uw vermogen en houdt u minder over.

Hoe vaak moet u herbalanceren?

U kunt dit maandelijks doen, maar let daarbij op de kosten. De kosten zijn meestal hoger dan tien euro per transactie. Op iedere duizend euro die u investeert is dat 1%. Dat is veel te hoog! Kosten moeten veel lager liggen dan 1%. Het liefst rond de nul, maar meestal zijn de kosten ongeveer 0,3 procent per transactie. Eens per jaar herbalanceren is daarom, zeker bij kleinere vermogens, voldoende.

Belegt u zonder ervaring? Begin dan nooit met een groot bedrag! Oefen met hele kleine bedragen.

En nogmaals: dit artikel is niet bedoeld om u te overtuigen dat u moet gaan beleggen in aandelen of obligaties, maar om een techniek te laten zien, die interessant is als u wilt beleggen.

Hoe belangrijk is het voor u om risico weg te nemen? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

 

Comment Section

0 reacties op “Meer rendement uit aandelen halen met een simpele truc?

Plaats een reactie


*