Meer rendement uit aandelen halen met een simpele truc?
26 juni 2018 
in Blogs

Meer rendement uit aandelen halen met een simpele truc?

Een paar weken geleden heb ik beschreven hoe u kunt investeren in aandelen en obligaties/spaarrekening, zoals vermogensbeheerders dat doen. En nu is het tijd om te laten zien hoe u nog net iets meer rendement kunt behalen terwijl u risico wegneemt!

Rendement onzeker

Ieder jaar is het rendement van de beurs anders. Het ene jaar levert het een rendement van 10% op, het andere jaar 15% en weer een jaar later kan het een verlies van 10% opleveren. Deze onzekerheid maakt het moeilijk te bepalen wanneer u in moet stappen. Stapt u vandaag in en stort de beurs morgen in? Dan is uw resultaat belabberd. Maar dat risico kunt u voor een groot deel wegnemen!

Vaste percentages

Investeer door vaste percentages aan te houden. Heeft u ervoor gekozen om 50% van uw vermogen te beleggen in aandelen en 50% op een spaarrekening te zetten, houdt deze percentages dan aan. Wat er ook gebeurt.

Stel dat u in totaal € 100.000 wilt investeren en u kiest voor de 50/50 verdeling, koop dan voor € 50.000 aandelen en zet eenzelfde bedrag op een spaarrekening. Kijk vervolgens een jaar later hoeveel vermogen u heeft. Waarschijnlijk is uw vermogen gestegen. Het geld op de spaarrekening zal gelijk gebleven zijn en de aandelen zijn meer waard geworden, bijvoorbeeld 10%. U heeft dan € 105.000. Verdeel uw geld weer 50/50 over de aandelen en de spaarrekening. Doe een jaar later precies hetzelfde.

Het voordeel?

Als u ieder jaar uw vermogen opnieuw verdeelt, behaalt u een hoger rendement. Dat komt doordat u automatisch meer aandelen koopt als de aandelenprijs laag staat en minder aandelen als de prijs hoog staat.
Daar komt bij dat uw risico is verlaagd. U heeft namelijk nog steeds 50% in aandelen en 50% op de spaarrekening. Dat was anders geweest als de aandelen een aantal jaar achtereen flink waren gestegen en u niet ieder jaar de verdeling opnieuw had toegepast. Dan was het bedrag dat u in aandelen investeert veel groter geworden. Als de aandelen dan ineens in waarde dalen, daalt een groot deel van uw vermogen en houdt u minder over.

Hoe vaak moet u herbalanceren?

U kunt dit maandelijks doen, maar let daarbij op de kosten. De kosten zijn meestal hoger dan tien euro per transactie. Op iedere duizend euro die u investeert is dat 1%. Dat is veel te hoog! Kosten moeten veel lager liggen dan 1%. Het liefst rond de nul, maar meestal zijn de kosten ongeveer 0,3 procent per transactie. Eens per jaar herbalanceren is daarom, zeker bij kleinere vermogens, voldoende.

Belegt u zonder ervaring? Begin dan nooit met een groot bedrag! Oefen met hele kleine bedragen.

En nogmaals: dit artikel is niet bedoeld om u te overtuigen dat u moet gaan beleggen in aandelen of obligaties, maar om een techniek te laten zien, die interessant is als u wilt beleggen.

Hoe belangrijk is het voor u om risico weg te nemen? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen