Maximaal herinvesteren, minimale kosten
27 mei 2015 
in Blogs

Maximaal herinvesteren, minimale kosten

Wanneer uw bedrijfsmodel goed is en u ervaren bent, kunt u met meer zekerheid gaan herinvesteren in uw bedrijf. Gebruik de winsten van de afgelopen jaren voor de toekomstige groei. Maar hoe weet u of uw bedrijfsmodel goed is en of u genoeg ervaring heeft?

Bedrijfsmodel

Een goed bedrijfsmodel is gemakkelijk te herkennen: het bedrijf maakt winst en er staat meer geld op de bankrekening dan voorheen. Is dat in uw bedrijf niet het geval? Dan zijn uw winstenmarges niet hoog genoeg en bent u nog niet toe aan extra investeringen. Maar als u wel ieder jaar meer vermogen binnen uw bedrijf opbouwt, begrijpt u hoe waarde wordt gecreëerd en hoe u geld verdient. U kunt er nu voor kiezen om meer geld te investeren in uw bedrijf. Maar waarom zou u dat doen?

Meten = weten

Zorg dat u meet wat de groei veroorzaakt heeft. Meet uw inkomsten en uitgaven in de vorm van geld en uren. De uren zijn belangrijk, omdat werknemers (waaronder de DGA) een beperkt aantal uren kunnen besteden en deze uren geld kosten. Meet daarom altijd hoeveel tijd het kost om klanten in hun behoefte te voorzien. Wanneer u de kosten inzichtelijk heeft, ziet u wat de winstmarge is. Aan de hand daarvan bepaalt u of u wilt investeren.

Een voorbeeld

U heeft afgelopen jaar een manier getest om meer omzet te genereren. U heeft de commerciële activiteiten uitbesteed aan een extern bureau. Dit kostte € 10.000 per maand en één vierde van uw tijd. De omzet die daarmee is gerealiseerd was € 50.000 per maand.

Stel dat uw DGA loon inclusief alle kosten € 8.000 per maand is. In dat geval waren de kosten voor het realiseren van de nieuwe omzet in totaal € 12.000 [=(¼ * 8.000) + 10.000].

Omdat u daarnaast freelancers heeft ingeschakeld om de nieuwe opdrachten uit te voeren, waren de extra kosten per maand € 28.000.

Nu is de winst op de nieuwe opdrachten gelijk aan € 10.000 [= 50.000 – 12.000 – 28.000]

Wat zijn voor u de kosten als u niet investeert?

Voor iedere € 40.000 die u investeert, ontvangt u een winst van € 10.000. Dat betekent dat u € 10.000 verlies maakt voor iedere € 40.000 die u op de bank laat staan.

Als er € 200.000 op de bank staat, kost dat u € 50.000! Waarom zou u dat geld op de bank laten staan?

Te simpel

Velen van u zullen zeggen dat dit een te simpel voorbeeld is. Een voorbeeld zonder onzekerheden die u als ondernemer loopt. En dat klopt. Er is geen praktijksituatie te bedenken die zo duidelijk is. Maar het geeft wel een goed inzicht in het geld dat u misloopt, doordat u niet investeert. We zien bij veel ondernemers dat er veel geld op de bankrekeningen staat. En als uw bedrijf geen winst kan draaien, kunt u het geld beter niet uitgeven. Maar als u weet hoe u winst draait, bereken dan uw winstmarges en bekijk hoeveel geld u misloopt door niet te investeren. Ik ben ervan overtuigd dat u anders naar uw overtollige geld gaat kijken!

Bereken altijd van tevoren wat u marges zijn. Als u niet zeker van uw zaak bent, zullen uw winstmarges niet hoog genoeg zijn. Investeer in dat geval niet.

Bent u op een andere manier naar geld gaan kijken?  Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen