Maakt meer geld gelukkiger?

Meerdere malen zijn onderzoeken aangehaald waaruit blijkt dat een hoger inkomen niet gelukkiger maakt. Het gaat hier echter om een paar onderzoeken. Vele andere onderzoeken wijzen iets heel anders uit. Hoe zit dat?

Universiteit Gent

Volgens het onderzoek van gezondheidseconoom Lieven Annemans aan de Universiteit Gent, neemt geluk steeds meer toe naarmate wij meer verdienen. Wij zijn het minst gelukkig als wij minder dan duizend euro netto per maand verdienen. Mensen die € 2.000 netto per maand verdienen zijn gelukkiger. € 3.000 en € 4.000 per maand maakt nog gelukkiger.

Maar het geluksgevoel blijft niet stijgen. Vanaf een inkomen van € 4.000 tot € 4.500 ervaren wij geen extra geluk. Volgens dit onderzoek heeft het daarom geen meerwaarde om meer te verdienen.*

Tegenovergestelde conclusie

Sacks, Stevenson en Wolfers van de University of Pennsylvania en Michigan trekken een andere conclusie. Volgens hun studie blijft geluk stijgen met het inkomen. Dit gaat op in verschillende landen en jaren. In rijkere landen en landen met economische groei zijn mensen gelukkiger.

Het meest interessante aan dit onderzoek is de conclusie dat het ervaren van geluk niet gelijk blijft als het inkomen hoog genoeg is. Het geluksgevoel blijft stijgen zolang het inkomen stijgt, ook boven de € 4.000 tot € 4.500 netto per maand.**

Verklaring van de verschillen

In de eerdere onderzoeken was er minder data beschikbaar. Door de kleine hoeveelheid data was het niet mogelijk om de juiste conclusie te trekken (om op significantie te testen).

Ook lijkt het verschil te ontstaan doordat het onderzoek aan de Universiteit Gent is uitgevoerd onder Belgen. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat België het enige land is waar er een maximum aan de relatie tussen inkomen en geluk zit.

Wordt u gelukkiger als u meer verdient? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

 

*Lieven Annemans, “Perspectieven op een gezond en gelukkig leven”

**Sacks, Stevenson en Wolfers, “The New Stylized Facts about Income

and Subjective Well-Being”

 

Over de schrijver
Pieter Kirsten
Door

Pieter Kirsten

op 30 Apr 2019

Money is a big indicator of happiness under a certain livable threshold. As you climb the 'Matrix of needs and satisfiers' of the fundamental human needs it's effects on your happiness decreases drastically. See Manfred Max-Neef's Fundamental human needs. "What seems to be the most important factor in providing happiness is close social relations." The Paradox of Choice by Barry Schwartz. Does more money still make me happy? Yes, albeit not as much as when I had no money.

Reactie plaatsen