Hoe kan het kopen van uw huis verliesgevend zijn?
11 mei 2016 
in Blogs

Hoe kan het kopen van uw huis verliesgevend zijn?

Twee weken geleden schreef ik een artikel over het kopen van een huis. In dat artikel liet ik zien, hoe groot het voordeel is als u een huis koopt met de lage rente van vandaag. Maar het kopen van een huis levert niet altijd een voordeel op. Met hogere rentestanden, levert het kopen van een huis juist een verlies op. Hoe hoog moet de rente zijn?

Eerst het voordeel

Met de lage hypotheekrente, die op dit moment gemiddeld 2,7% is, levert het kopen van een woning een groot voordeel op. De maandlasten zijn bij een lage rente even laag als de lasten voor het huren van dezelfde woning. Bij het huren van de woning gaat al het geld naar de verhuurder, terwijl het geld bij het kopen van de woning, voor een groot deel naar de opbouw van uw vermogen gaat. Zoals ik twee weken geleden schreef, is dat voordeel al snel € 300.000. Een goede reden om een woning te kopen!

Wat is dan het nadeel?

Het nadeel ontstaat wanneer de rente hoger is. Neem bijvoorbeeld een rente van 8%. Als de hypotheekrente 8% is en u koopt een woning van € 300.000, dan betaalt u binnen 30 jaar € 492.458 rente (bij een annuïtaire lening). Terwijl het vermogen dat u opbouwt slechts € 300.000 is. Uw verlies is dus € 192.458!

Een pleister op de wonde

Gelukkig is het nadeel niet zó groot. U heeft namelijk nog profijt van de hypotheekrenteaftrek en de waardestijging van de woning. Maar hoe groot deze voordelen zijn, is niet zeker. De hypotheekrenteaftrek is sterk afhankelijk van uw inkomen en de veranderende belastingwetgeving (in ons nadeel). De waardestijging van de woning is sterk afhankelijk van de economie.

Conclusie

Het is lang niet altijd voordelig om een huis te kopen. Wanneer de rente hoog is, betaalt u zoveel rente aan de leningverstrekker, dat u verlies maakt. Maar bij een lage rente, maakt u winst! Koop daarom niet zomaar een huis, maar bereken van tevoren of het kopen van een huis winst oplevert.

Heeft u ooit van tevoren berekend wat de invloed van de hypotheekrente is? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Over de schrijver
Reactie plaatsen