Het kopen van uw eigen huis is geen investering, maar wel interessant!
28 april 2016 
in Blogs

Het kopen van uw eigen huis is geen investering, maar wel interessant!

Op dit moment ben ik een huis aan het kopen en ik kan het niet laten om u mee te laten genieten. Mijn passie zorgt ervoor dat ik alles meerdere keren heb doorgerekend en dat ga ik nu met u delen! 

Geen investering?

Het kopen van een huis waar men zelf gaat wonen, is geen investering. Een investering levert namelijk geld op, terwijl de aankoop van een huis (waar u woont) geld kost. Daar komt bij dat emotie een grote rol speelt bij het vinden van uw droomhuis. Hierdoor is het moeilijk onderhandelen over de prijs. Is dat erg? Nee, dat is geen probleem. Er is namelijk een groot voordeel.

Het grote voordeel

Stel dat u een woning huurt en u op zoek bent naar een koopwoning. U wilt weten of de maandelijkse lasten van de koopwoning lager zijn dan die van de huurwoning. Het is mij afgelopen jaar in Amsterdam opgevallen, dat koopwoningen met een totale waarde van € 300.000 worden verhuurd voor € 1.200 per maand (exclusief GWL). De hypotheekrente is op dit moment 2,7%. Dat betekent dat uw bruto hypotheeklasten gelijk zijn aan € 1.217. Het verschil in kosten tussen huren en kopen is dus zeer klein.

En dan nu het voordeel: uw hypotheeklast bestaat niet alleen uit rentebetalingen. U lost ook af op uw hypotheek. Anders verwoord: u bouwt vermogen op. In de eerste maand lost u € 542 af op uw hypotheekschuld. In de laatste maand is dat € 1.215 (bij een annuitaire hypotheek). Als we ervan uitgaan dat u de woning over dertig jaar voor hetzelfde bedrag kunt verkopen, heeft u een vermogen opgebouwd van € 300.000. Had u dezelfde woning 30 jaar gehuurd, dan had u geen vermogen opgebouwd.

Het kopen van de woning geeft u in dit geval een voordeel van € 300.000.

Hypotheekrenteaftrek

Het tweede voordeel: wie een hypotheek heeft en dus rente betaalt, mag de betaalde rente als kosten opvoeren in zijn belastingaangifte. Dit belastingvoordeel is gemiddeld € 78 per maand. In de eerste jaren is dit voordeel groter en in de laatste jaren is dit voordeel nihil.

Risico

Het kopen van een huis draagt uiteraard ook risico’s met zich mee. Wie zijn hypotheek niet meer kan betalen en zijn huis voor een lage prijs moet verkopen, ziet zijn vermogen tot onder de nullijn dalen. Win daarom goed advies in.

Wist u dat kopen zo’n groot voordeel op kon leveren? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!

drs. Pieter Bas Jansen RB
Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Over de schrijver
Reactie plaatsen