Indicatoren voor een instortende beurs
14 mei 2019 
in Blogs

Indicatoren voor een instortende beurs

De beurs doet het al tien jaar goed. Voor velen een reden om te gaan beginnen met beleggen op de beurs. Maar is dat een goed idee? Of is het juist duur om nu te beleggen? In dit artikel heb ik indicatoren gezet die aangeven dat de beurs kan instorten.

Belangrijke indicatoren

  • De eerste vier maanden van dit jaar is de AEX met 17,2% gestegen. Het is 21 jaar geleden dat de AEX harder is gestegen in de eerste vier maanden. De stijging was niet alleen zo groot in Nederland, maar wordt wereldwijd gedragen.
  • Grote stijgingen worden vaak gevolgd door sterke dalingen
  • De voorraden van Amerikaanse bedrijven nemen toe. In januari zijn deze met 7,7% toegenomen ten opzichte van januari een jaar eerder. Toenemende voorraden geven aan dat er steeds minder producten verkocht worden.
  • De detailhandelsverkopen zijn gedaald in december 2018 ten opzichte van een maand eerder. Dit was de grootste daling sinds 2009 (de vorige crisis).
  • Winstverwachtingen van beursgenoteerde bedrijven worden steeds vaker naar beneden bijgesteld
  • Vertrouwenscijfers dalen
  • Sinds vorige maand ligt de driemaandsrente boven de tienjaarsrente. In het verleden vaak een teken voor een krimpende economie. Normaal gesproken is de driemaandsrente juist lager dan de tienjaarsrente.
  • Het aantal goederen dat wordt vervoerd is aan het dalen door lagere verkopen

Als u deze indicatoren zo onder elkaar ziet staan, kunt u denken dat de beurs vandaag nog instort. Maar zo snel gaat het gelukkig niet. Sterker nog, het is helemaal niet gezegd dat de beurs instort. De kans is alleen velen malen groter dan negen jaar geleden. Het is goed mogelijk dat de beurs nog een aantal jaar blijft stijgen.

Denkt u dat de beurs nog lang stijgt? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen