Hebben ondernemers geen recht op hypotheekrenteaftrek?
06 maart 2018 
in Blogs

Hebben ondernemers geen recht op hypotheekrenteaftrek?

Ondernemers hebben wel degelijk recht op hypotheekrenteaftrek! Echter voelt het niet altijd zo. Dat komt doordat ondernemers een jaar later de belasting over hun inkomsten betalen. Zij betalen gedurende het jaar nog geen belasting en kunnen dus geen belasting terugkrijgen.

Een voorbeeld

De heer Huizinga heeft € 50.000 winst gemaakt in 2017. Over deze winst heeft hij nog geen belasting betaald. Hij moet daarom ongeveer € 12.000* belasting betalen. Dit moet hij in 2018 betalen.

Dit is anders dan als hij in loondienst was geweest. Voor werknemers wordt de belasting ingehouden door de werkgever. Werknemers krijgen daardoor aan het einde van het jaar vaak belasting terug. Zeker als zij een koopwoning hebben. Doordat de betaalde hypotheekrente een belastingvoordeel geeft en de werkgever dat voordeel niet mag verrekenen op de loonstrook, krijgen werknemers met een eigen woning geld van de Belastingdienst.

Ondernemers krijgen ook hypotheekrenteaftrek

Maar dat is niet direct zichtbaar. Als de hypotheekrenteaftrek een netto belastingvoordeel geeft van tweeduizend euro, dan wordt dit in mindering gebracht op de belasting die de ondernemer moet betalen. De heer Huizinga moet nu dus geen € 12.000, maar slechts € 10.000 betalen. Toch lijkt het of zijn buurman rijker is, want hij krijgt tweeduizend euro terug, terwijl Huizinga flink moet betalen.

Ondernemers moeten altijd betalen

Omdat ondernemers hun omzet ontvangen zonder dat er iemand belasting voor ze inhoudt, moeten ondernemers altijd betalen. Alleen ondernemers die per jaar minder dan achtduizend euro winst maken én meer dan 1225 uur in hun bedrijf werken, betalen geen belasting. Verdient u als ondernemer meer dan achtduizend euro? Dan moet u dus belasting betalen. Wel kunt u zoveel mogelijk belastingkortingen, zoals de hypotheekrenteaftrek, toevoegen zodat u zo weinig mogelijk belasting betaalt.

Omdat ik veel vragen over de hypotheekrenteaftrek en belastingplanning voor ondernemers krijg, heb ik het hier zo duidelijk mogelijk weergegeven. Is dit niet duidelijk of heeft u nog vragen? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

 

*Op de achtergrond berekend en afgerond op een duizendtal

Over de schrijver
Ellen
Door

Ellen

op 15 Aug 2020

Hallo meneer Jansen, ik ben beginnend ondernemer en krijg BBZ ondersteuning van de Gemeente. Nu heb ik een voorschot ontvangen op mijn hypotheekrente aftrek. Ik heb onder de 8000 euro winst gemaakt afgelopen jaar. Nu moet ik het complete bedrag van de hypotheekrente aftrek terug betalen. Ik denk dat ik begrijp waarom: ik krijg natuurlijk alleen iets terug, of kan iets aftrekken als ik belasting heb betaald.. Maar voor de zekerheid wil ik ook nog graag even weten of dit klopt? Of is er een andere mogelijkheid om dit (flinke) bedrag niet te hoven betalen. Of misschien in latere jaren weer te verrekenen? Ik kom er met de belastingdienst niet uit... Alvast hartelijk dank!

Pieter Bas Jansen
Door

Pieter Bas Jansen

op 19 Aug 2020

Beste Ellen, Het klopt wat u schrijft: u kunt alleen alleen aftrek krijgen als u belasting betaald heeft. Op loon wordt altijd belasting ingehouden, daarom levert de hypotheekrenteaftrek een voordeel op. Als ondernemer heeft u nog geen belasting over de winst betaalt, u dient daarom nog belasting te betalen. Als uw inkomen de afgelopen jaren sterk is gewijzigd kunt u middelen. Dat kan een groot belastingvoordeel opleveren. Hartelijke groet! Pieter Bas

Reactie plaatsen