Hoge winsten, lage risico's
18 februari 2015 
in Blogs

Hoge winsten, lage risico's

Geld verliezen is makkelijk. Veel gemakkelijker dan het verdienen van geld. Om geld te verdienen is het belangrijk om te weten waar men in kan investeren. Het rendement is van tevoren onbekend en vaak zijn de risico’s hoog. Dat is een probleem, want de gouden regel is: verlies geen geld!

Hoge winsten, lage risico’s

Hoog rendement in combinatie met een laag risico is mogelijk. Volgens de economische theorieën is het rendement hoger wanneer het risico hoger is. Echter is dit in de praktijk lang niet altijd het geval. Voor beleggers hebben de investeringen waarop het rendement hoog is en het risico laag de voorkeur. Ik hoop dat hetzelfde voor u geldt?!

Tax lien certificates

Om aan te tonen dat deze combinatie mogelijk is beschrijf ik hier de Amerikaanse tax lien certificates. Dit zijn certificaten die vergeleken kunnen worden met obligaties. Deze certificaten hebben namelijk ook een laag risico.

Tax liens zijn rechten die gemeentes hebben om belastingen te heffen bij huiseigenaren. Wanneer eigenaren hun belastingen niet betalen, mogen gemeentes rentes rekenen over de openstaande belastingschulden. Deze rentes kunnen oplopen tot 24% per jaar. Ondanks het feit dat de gemeentes door deze hoge rentes veel belastinggeld op kunnen halen, verkopen zij hun rechten vaak aan investeerders om op korte termijn geld te ontvangen. Hierdoor is er een uniek beleggingsproduct ontstaan. Het risico op deze certificaten is laag, terwijl het rendement hoog is.

Hoe kan het risico zo laag zijn?

Wanneer een belegger een tax lien certificate koopt, is het recht op belastinginning inbegrepen. Hierdoor is het mogelijk dat het risico laag blijft. In de meeste gevallen betaalt de huiseigenaar zijn belastingschuld af (inclusief rente). In de gevallen dat de huiseigenaar zijn belastingschuld niet kan betalen, wordt zijn huis verkocht. De eigenaar van de tax lien heeft in dat geval voorrang op het ontvangen van zijn gelden. Hij heeft zelfs voorrang op de bank. Slechts in het uitzonderlijke geval dat de belastingschulden boven de waarde van het huis uitkomen, verliest de belegger zijn inleg. Zelfs in dat geval krijgt hij het grootste deel van zijn inleg terug.

Rendement

Het rentepercentage verschilt per staat en is gemiddeld 16%. Dat is een zeer hoog rendement wanneer we het vergelijken met Nederlandse staatsobligaties, terwijl het risico op staatsobligaties hoger is.

Is het aan te raden om tax lien ceritificates te kopen?

Dit blog schrijf ik niet om u aan te moedigen dit product te kopen, maar wel om u inzicht te geven in de mogelijkheden. Vanaf nu hoeft u zich niet meer te laten ontmoedigen door uw omgeving die u vertelt dat renderende investeringen niet bestaan. U weet nu dat ze bestaan! Het enige wat u nu nog hoeft te doen, is op zoek gaan naar investeringen die u interessant vindt.

Bent u op zoek naar investeringen of heeft u tips voor de lezers van ons blog? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het artikel hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Over de schrijver
Reactie plaatsen