Hoeveel is uw bedrijf waard?
04 november 2015 
in Blogs

Hoeveel is uw bedrijf waard?

Twee weken geleden schreef ik over het opbouwen van een bedrijf en het vermeerderen van de waarde van een bedrijf. Maar hoe meet u hoeveel uw bedrijf waard is?

Om de waarde van bedrijven te berekenen zijn er verschillende methodes ontwikkeld. Investeerders (de kopers) zijn dol op de verschillende methodes. Het liefst stellen ze berekeningen op die voor de ondernemer niet meer te bevatten zijn. Gelukkig zijn deze ingewikkelde berekeningen geen vereiste voor het bepalen van de waarde van bedrijven. Hoe berekent u op een simpele manier de waarde van uw bedrijf?

De waarde van uw bedrijf

Een bedrijf is geld waard als er winst wordt gedraaid, er veel vermogen aanwezig is, of er hoge toekomstige winsten te verwachten zijn. Laten we beginnen met bedrijven die winst maken. Voor een koper is een bedrijf dat winst maakt interessant, omdat de koper in de toekomst de winsten ontvangt. In veel branches wordt vijf maal de jaarwinst betaald voor het kopen van een bedrijf (dat kan afwijken). Hierdoor betaalt de koper de komende vijf jaren de winst vooruit. Na vijf jaar heeft hij zijn inleg terugverdiend en vanaf dat moment maakt hij winst op zijn investering. De koper is er daarom bij gebaat om het bedrijf minimaal vijf jaar door te laten draaien.

Een bedrijfssysteem

Omdat uw bedrijf na de verkoop in bovenstaand voorbeeld minimaal vijf jaar dezelfde winst moet maken, is het van belang dat uw bedrijf bedrijfssystemen bevat. Deze bedrijfssystemen zorgen ervoor dat de continuïteit van uw bedrijf gewaarborgd blijft. Bedrijfssystemen zijn systemen die er automatisch voor zorgen dat bedrijfsprocessen soepel blijven verlopen. In de meeste gevallen wordt software gebruikt om dit te ondersteunen. 

Veel vermogen in het bedrijf

Een hoog vermogen binnen een bedrijf maakt een bedrijf ook veel geld waard. Het aanwezige vermogen kan worden opgeteld bij het bedrag dat gelijk is aan vijf maal de winst. Voorbeeld: stel dat de jaarlijkse winst € 100.000 is en het opgebouwde vermogen gelijk is aan € 500.000, dan is het bedrijf € 1.000.000 (5 * 100.000 + 500.000) waard.

Wanneer het vermogen uit het bedrijf wordt gehaald vóórdat de verkoop plaatsvindt, vermindert de bedrijfswaarde met datzelfde bedrag.

Hoge verwachte winsten

Ook bedrijven die op dit moment geen winst maken en geen vermogen hebben, kunnen toch een hoge waarde hebben. Dit is vooral te zien bij bedrijven in de IT-sector. Bedrijven die geen winst maken, maar wel potentiële klanten bereiken die in de toekomst geld opleveren, zijn ook geld waard. Doordat ze potentiële klanten bereiken, is het redelijkerwijs te verwachten dat ze in de toekomst winst draaien. Hoeveel een koper hiervoor wil betalen, hangt af van het geplande verdienmodel en de visie van de koper.

Waardoor is uw bedrijf geld waard? Draait u ieder jaar winst of heeft u veel eigen vermogen?

Wat kunt u doen om de waarde van uw bedrijf te laten stijgen? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Over de schrijver
Reactie plaatsen