Hoeveel geld is nodig om te stoppen met werken?
02 april 2019 
in Blogs

Hoeveel geld is nodig om te stoppen met werken?

Werk is leuk, maar stoppen met werken nog leuker! Hoe zou het zijn om genoeg geld te hebben zonder werk? En hoe bereikt u dat?

Levensverwachting

Het bedrag dat u nodig heeft, is afhankelijk van de leeftijd waarop u wilt stoppen en hoe lang u verwacht te leven. Stel dat u op 55 jarige leeftijd wilt stoppen en u verwacht 90 te worden, dan heeft u genoeg geld nodig om nog 35 jaar door te kunnen met uw geld.

Hoogte van het vermogen

Hoeveel geld wilt u maandelijks uitgeven? De hoogte van uw maandelijkse uitgaven bepalen voor het grootste deel of u eerder met pensioen kunt. In dit voorbeeld ga ik ervan uit dat u maandelijks € 4.000 uitgeeft vanaf uw pensioenleeftijd. In dat geval heeft u een vermogen van in totaal € 4.000 * 12 maanden * 35 jaar = € 1,68 miljoen euro nodig. Met dit bedrag kunt u alle uitgaven betalen.

Invloed van inflatie en rente

Nou ja, alles? Door de inflatie heeft u ieder jaar iets meer nodig dan € 4.000, want producten worden duurder. Maar door de rente die u ontvangt, neemt uw vermogen toe. Gemiddeld genomen is de rente hoger dan de inflatie, dus kunt u de komende 35 jaar alle uitgaven betalen.

Let op de vermogensbelasting

Maar door de vermogensbelasting krimpt uw vermogen meer dan ik hierboven heb beschreven. In 2019 betaalt u 1,42%* belasting op een vermogen van € 1,68 miljoen. Om dit verlies te compenseren moet de rente die u ontvangt, 1,42% hoger zijn dan de inflatie. Maar de inflatie is nu hoger dan de rente. U komt dus geld tekort. Om dit op te lossen kunt u uw vermogen beleggen. Zo houdt u toch genoeg over en kunt u met een gerust hart met pensioen!

Kunt u eerder met pensioen? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

 

* Vermogensbelasting over een vermogen van € 1,68 miljoen in 2019

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen