Hoeveel geld wij in ons hele leven verdienen staat van tevoren al vast..
14 november 2017 
in Blogs

Hoeveel geld wij in ons hele leven verdienen staat van tevoren al vast..

Zie het als 1,7 miljoen euro dat u uw hele leven verdient en waarvan u ieder jaar een deel uitgeeft. Hoe meer wij ieder jaar uitgeven, hoe sneller het geld op is. En hoe sneller het geld op is, hoe minder uitstapjes wij kunnen maken tijdens ons pensioen.

Hoeveel verdienen wij?

Nederlanders verdienen gemiddeld € 37.000 per jaar (2017*) en werken ongeveer vijfenveertig jaar lang. Dat betekent dat wij gemiddeld € 1,7 miljoen verdienen in ons hele leven. Dat is dus het maximale bedrag dat wij in ons leven uit kunnen geven.

Hoe gaat u met dit geld om?

De meeste mensen geven iedere maand precies evenveel geld uit als er binnenkomt. Er zijn zelfs mensen die méér uitgeven dan er binnenkomt. Drie keer raden hoeveel geld u overhoudt voor uw pensioen!

Vanaf ons twintigste levensjaar beginnen wij deze € 1,7 miljoen euro te verbranden. Nederlanders worden gemiddeld 80**, dus tot ons 80e levensjaar hebben wij de tijd om dit geld uit te geven. En dat gaat sneller dan u denkt.

Uitgaven

Heeft u uw studieschuld al terugbetaald? Of leeft u nog steeds van deze lening? En hoe zit het met uw andere leningen? Heeft u ooit uitgerekend hoeveel rente u aan de bank betaalt voor uw hypotheek? Dat is al snel € 100.000 in dertig jaar tijd!

Betaalt u producten direct of financiert u uw aankopen? Hoe vaak koopt u een auto? Zijn dat nieuwe of gebruikte auto’s? Al deze keuzes hebben invloed op de snelheid waarmee u € 1,7 miljoen verbrandt.

Planning

Het wordt tijd om meer met de financiële planning bezig te zijn. Hoeveel geld kunt u opzij zetten? Hoeveel geld wilt u uitgeven als u klaar bent met werken?

Mensen zijn van nature geneigd om te denken dat hun inkomen zal stijgen en dat pensioen later opgebouwd kan worden, maar weet u zeker dat uw inkomen stijgt? Wat gebeurt er met uw inkomen als u arbeidsongeschikt raakt?

Welk deel heeft u al verbrand? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

*Bron: CPB

**Bron: CBS

 

Over de schrijver
Ludwig Pesch
Door

Ludwig Pesch

op 14 Nov 2017

Helder en verrassend (zoals altijd) - hartelijk dank!

Rozanne
Door

Rozanne

op 14 Nov 2017

Dank je wel Pieter Bas, Het heeft me weer gestimuleerd om te sparen en minder uit ge geven (wat al aardig lukt!)

frank
Door

frank

op 04 Nov 2020

waarvan zo'n 1miljoen naar de belasting gaat ;P

Sander
Door

Sander

op 21 May 2021

Erg belangrijk inderdaad, ik ben vorig jaar gestart met beleggen voor mijn pensioen, en ben van plan dit tot aan mijn pensioen te doen. Op de bank wordt het geld alleen maar minder waard :)

Reactie plaatsen