Hoeveel geld geven wij in iedere levensfase uit?
31 oktober 2017 
in Blogs

Hoeveel geld geven wij in iedere levensfase uit?

Om uw financiën te kunnen plannen is het van belang om te weten hoe duur het leven is. Waarom is dat belangrijk? Omdat het leven voor mensen onder de vijftig steeds duurder wordt, terwijl het leven na het 50e levensjaar weer goedkoper wordt.  

Bent u jonger dan vijftig?

Dan wordt het leven ieder jaar duurder, maar waar komt dat door? Dat komt doordat wij meer gaan consumeren, als wij ouder worden. Neem bijvoorbeeld voedsel. Als wij vijftig zijn, geven wij 70% meer uit aan voedsel als toen wij vijfentwintig waren. En dat geldt niet alleen voor voedsel, maar ook voor onderdak. Aan onderdak geven wij op ons vijftigste levensjaar meer dan twee keer zoveel geld uit als toen wij vijfentwintig waren.

Aan kleding geven wij niet veel meer geld uit als wij ouder worden. Dit verschil is minimaal. Maar aan transport en pensioenen geven wij respectievelijk 90% en 240% meer uit op ons vijftigste (vergeleken met ons vijfentwintigste)!

Bent u ouder dan vijftig?

Dan nemen al deze kosten ieder jaar af (voedsel, onderdak, kleding, transport en pensioen). Vanaf het vijftigste levensjaar, heeft u dus minder geld nodig om rond te komen en zou het makkelijker moeten zijn om aan het eind van de maand geld over te houden. Maar het inkomen begint ook te dalen. Kunt u alle kosten nog betalen?

Het inkomen

Niet alleen de kosten stijgen naarmate wij de leeftijd van vijftig jaar bereiken, ook het inkomen stijgt hard mee. In onze jonge jaren, onder de vijfentwintig, komen wij geld tekort, maar de jaren daarna houden wij steeds meer geld over. Wij houden het meeste geld over als wij tussen de 35 en 44 jaar zijn. Pas vanaf ons 75e zijn onze inkomsten lager dan de uitgaven. Maar dat is geen probleem, omdat wij op dat moment rondkomen van ons spaargeld. In de grafiek hieronder ziet u het verschil in inkomsten en uitgaven:

Staafdiagram inkomsten en uitgaven

Kunt u op iedere leeftijd rondkomen? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Bron: https://www.bls.gov/opub/btn/volume-4/consumer-expenditures-vary-by-age.htm

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen