Hoe voordelig is het verplichte gebruikelijk DGA loon?
03 september 2015 
in Blogs

Hoe voordelig is het verplichte gebruikelijk DGA loon?

Wie een BV heeft, is verplicht een gebruikelijk loon te genieten. In 2015 is dat minimaal € 44.000. Zitten hier alleen nadelen aan of is er ook een voordeel?

Verplicht loon

In een BV bent u verplicht om iedere maand een loonstrook voor uzelf te maken. Daarnaast dient u iedere maand loonbelasting te betalen. Vooral voor ondernemers die hun belastingbetalingen niet plannen, heeft dit een groot voordeel. Doordat ze maandelijks een deel betalen, krijgen ze niet aan het einde van het jaar één hoge rekening van de Belastingdienst. Hierdoor wordt het  makkelijker om de kasstromen te managen (het geld dat binnen komt en wordt uitgegeven).

Het grootste voordeel

Maar het beter kunnen managen van de kasstromen is niet het grootste voordeel. Het grootste voordeel zit hem in de loonkosten die iedere maand worden gemaakt. Doordat het gebruikelijk loon hoger is, dan veel ondernemers aan zichzelf uitkeren, is er minder geld beschikbaar op de bankrekening. Dat is in uw voordeel! Want wie minder geld beschikbaar heeft, gaat op zoek naar nieuwe manieren om extra geld te verdienen. Mede daardoor behalen ondernemers met een BV betere resultaten, dan ondernemers met een eenmanszaak.

Wat gebeurd er als u uw loon niet verhoogt?

Ondernemers die hun loon niet verhogen behalen slechtere resultaten, dan ondernemers die hun loon wel verhogen. Wanneer u uw loon niet verhoogt, duurt het langer voordat uw omzet verhoogt. We zien dit terug bij onze cliënten. Iedere keer dat een ondernemer ervoor kiest om zijn loon te verhogen, nemen de resultaten toe.

Durf

Slechts een enkele ondernemer durft zijn loon te verhogen, als de bankrekening het niet toelaat. Maar ik kan u verzekeren, dat uw winst gaat stijgen, wanneer u uw loon toch verhoogt (voorwaarde is dat u uw bankrekening in de gaten blijft houden). Daarom wil ik u middels dit blog aansporen om uw loon te verhogen!

Meer belasting betalen

Maar dan betaal ik toch meer belasting? Of u meer belasting betaalt bij een hoger loon is afhankelijk van de hoogte van uw loon. Als u hierdoor 52% over uw inkomen gaat betalen kost dit inderdaad meer belasting. Maar als uw loon lager is dan € 57.585, is dat niet het geval. Is uw loon lager, verhoog dan uw loon!

Is uw loon hoger dan € 57.585? Stel dan een hogere winst als doel. Of keer uzelf meer dividend uit! U zult zien dat uw resultaten toenemen.

Durft u de uitdaging aan? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Over de schrijver
Reactie plaatsen