Hoe voorkomt u een belastingrente van 4 of 8%?
03 april 2018 
in Blogs

Hoe voorkomt u een belastingrente van 4 of 8%?

Wordt uw belastingaangifte te laat opgelegd, dan bent u belastingrente verschuldigd. Voor de inkomstenbelasting is deze rente 4% en voor de vennootschapsbelasting is deze rente maar liefst 8% per jaar! Hoe kunt u dit voorkomen?

Belastingrente

U moet alleen belastingrente betalen als uw aanslag wordt opgelegd na 1 juli van het jaar waarvoor de belasting geldt. Dus als uw aanslag voor de belasting van 2017 pas ná 1 juli 2018 wordt opgelegd, moet u rente betalen.

Uiteraard hoeft u alleen rente te betalen als u belasting moet betalen en niet als u belasting terugkrijgt.

Hoe zorgt u ervoor dat uw aanslag vóór 1 juli wordt opgelegd?

De Belastingdienst mag er drie maanden over doen om uw belastingaangifte te verwerken. Wilt u er zeker van zijn dat u geen rente hoeft te betalen? Dien uw aangifte vóór 1 april in!

Is er een andere manier om dit te voorkomen?

U kunt er ook voor kiezen om in het belastingjaar zelf alvast (een deel van) de belasting te betalen. Als u iets te veel betaalt, weet u zeker dat u geen rente hoeft te betalen. Het deel dat u teveel heeft betaald, krijgt u terug. Als wij uw belastingaangifte verwerken, zorgen wij dat u alvast uw belasting betaalt. Dit doen wij met een voorlopige aanslag.

Hoe hoog is de rente?

De rente gaat lopen vanaf 1 juli tot en met de uiterste betaaldatum. Stel dat u op 1 juli uw aanslag ontvangt, dan moet u over zes weken rente betalen, omdat u zes weken de tijd heeft om het bedrag te betalen.

Als u uw belastingaangifte pas in augustus indient en u bijvoorbeeld pas op 15 oktober een reactie van de Belastingdienst ontvangt, betaalt u rente over de periode van 1 juli tot en met 26 november. Dus hoe langer u wacht met het indienen van de aangifte, des te langer is de periode waarover u rente moet betalen.

Conclusie

Betaal de belasting alvast tijdens het belastingjaar of dien uw aangifte op tijd in. Zo betaalt u zo weinig mogelijk belastingrente!

Wist u hoe u dit kunt voorkomen of heeft u nog een goede tip? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen