Hoe makkelijk is het om de winst te verhogen?
24 mei 2016 
in Blogs

Hoe makkelijk is het om de winst te verhogen?

Lage winsten zijn een groot risico voor bedrijven. Hierdoor is er nooit genoeg geld aanwezig, zodat geld van buitenaf aangetrokken moet worden. Maar juist wanneer de winsten laag zijn, kan dat geld niet worden terugbetaald en kan er dus geen geld worden geleend. Hoe kan deze impasse worden opgelost?

Winst verhogen

De enige oplossing is het verhogen van de winstmarges. Wanneer dit niet mogelijk is, zal geen enkele leningverstrekker staan te springen om u geld te lenen en ligt een faillissement op de loer. Zorg er daarom altijd voor dat uw winstmarges hoog genoeg zijn. Hoe hoog moeten de marges minimaal zijn? Ten minste zo hoog als de rente die u betaalt op een ondernemerslening. Want alleen in dat geval bent u in staat de lening terug te betalen. Op dit moment is de rente op leningen gemiddeld 11%. Uw winstmarges moeten daarom meer dan 11% bedragen.

 

Maar hoe verhoogt u uw winstmarges?

Een eenvoudige manier, is door te focussen op producten/diensten met de hoogste winstmarges. Bekijk uw diensten en bereken hoe hoog de marges op de verschillende diensten zijn. De kans is groot dat u op de ene dienst acht keer zoveel winst maakt, als op een andere. Voer de winstgevende dienst vaker uit! De dienst met lage winst (of zelfs verlies) voert u niet meer uit.

 

Hoe doet u dit?

Bij producten is het simpel. In de meeste gevallen is het afdoende om het verschil tussen de verkoop- en inkoopprijs te berekenen. De producten met het grootste verschil tussen deze twee prijzen, hebben de hoogste winstmarges. Let op: ook andere kosten hebben invloed op de winstgevendheid van een product. Sommige producten zijn bijvoorbeeld duurder om te transporteren, dan anderen. In dat geval is het van belang om die kosten ook mee te nemen in uw berekening.

 

Hoe doet u dit bij diensten?

Aan dienstverlening zijn direct kosten verbonden. Er is altijd een medewerker aan het werk, om een dienst te kunnen verlenen. Daarom is het belangrijk dat wordt bijgehouden hoeveel tijd het heeft gekost om een dienst te verlenen. Dat doet lang niet ieder bedrijf. Uiteraard weet wel ieder bedrijf hoeveel omzet de dienst heeft opgeleverd. Deze heeft u ook nodig. Deel de omzet van de dienst door het aantal gewerkte uren en u weet hoeveel euro u per uur heeft verdiend. Ook hier geldt: hoe hoger de marges, hoe vaker u de dienst moet verlenen. Stop met de diensten die de laagste winst genereren. Als u dit toepast in de praktijk, zult u zien dat uw winst hard stijgt!

 

Durft u een deel van uw producten/diensten stop te zetten om meer winst te maken? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

Over de schrijver
Anneke Post
Door

Anneke Post

op 26 May 2016

Tijdschrijven kan gedoe zijn. Daarom was ik ook blij dat een collega ondernemer mij wees op een handige timetracker tool: https://toggl.com/ Je kunt het makkelijk op al je devices zetten. Je krijgt automatische wekelijkse overzichten. Gemakkelijk, simpel en effectief en met de gratis versie kun je al goed uit de voeten.

Reactie plaatsen