Hoe lang kunt u met uw vermogen met pensioen?
23 juli 2019 
in Blogs

Hoe lang kunt u met uw vermogen met pensioen?

Ondernemers bouwen relatief weinig pensioen op bij een pensioenverzekeraar. Zij geven vaak de voorkeur aan het aflossen van de hypotheek of het opbouwen van vermogen. In dit artikel laat ik zien hoe lang u met pensioen kunt als u zelf vermogen opbouwt. U kunt op verschillende manieren met uw vermogen omgaan op het moment dat u met pensioen bent. Ik bespreek er drie: 
  1. Geld opzij zetten en niet beleggen 
  2. Het gehele vermogen beleggen op de beurs
  3. Drie jaar aan pensioenuitkeringen apart zetten en de rest beleggen op de beurs

1. Geld opzij zetten en niet beleggen

Bent u een fan van sparen? Dan is dit waarschijnlijk de manier waarop u met uw pensioengeld omgaat. U laat uw geld op de bank staan en ontvangt ongeveer 0% rente. Uw vermogen groeit daardoor niet. Door de inflatie, vermogensbelasting en pensioenuitkeringen wordt uw vermogen kleiner. Maar hoe lang kunt u nu met pensioen? Om dat te laten zien, heb ik een voorbeeldcasus:Stel dat u met pensioen gaat en u een vermogen heeft van € 360.000. U gebruikt iedere maand € 3.000 om van te leven. De inflatie is 2% en de vermogensbelasting is 1%. Hoe lang kunt u dan met pensioen?Ik heb dit in een aparte excel sheet uitgerekend: u kunt 8 jaar lang genieten van uw geld.

2. Het gehele vermogen beleggen op de beurs

Wellicht is dat niet zo lang als u had gehoopt. Dan kan de tweede optie beter zijn voor u: beleg uw gehele vermogen op de beurs. Hoe lang kunt u dan met pensioen?Om daar een antwoord op te geven, heb ik de aandelenkoersen van de AEX van 31 december 2005 t/m 2018 opgezocht. Als deze koersen representatief zijn voor uw beleggingen de komende jaren, kunt u 10 jaar met pensioen. Dat is twee jaar langer! Dat komt door de rendementen die u behaalt op de beurs (ik heb hier uiteraard gebruik gemaakt van exact dezelfde voorwaarden als bij de eerste casus). Maar er is nog een optie.

3. Drie jaar aan pensioenuitkeringen apart zetten en de rest beleggen op de beurs

U kunt er ook voor kiezen om drie jaar aan pensioenuitkeringen apart te zetten (in dit geval is dat 3 * € 36.000), zodat u geen geld uit uw beleggingen op hoeft te nemen als de beurs instort. In die jaren gebruikt u het geld dat u apart heeft gezet. Dit doet u omdat het hoogste rendement op de beurs behaald wordt als de beurs is ingestort. U wilt dan juist géén aandelen verkopen. Levert deze strategie een voordeel op? Jazeker. U kunt nu geen 10, maar 11 jaar met pensioen. En het levert minder stress op, omdat u geld opzij heeft staan.De derde strategie levert meer geld op, doordat ik de aandelenkoersen heb gebruikt uit de jaren 2005 t/m 2018. Hierin zit de crash van 2008. Als er de komende jaren geen crash komt, levert de tweede strategie een hoger rendement op. Heeft u al berekend hoe lang u met pensioen kunt? Laat het hieronder weten!Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!Tot snel! drs. Pieter Bas Jansen RBAuteur van De Geldmachine - het groeimodel voor ondernemers
Over de schrijver
Reactie plaatsen