Hoe kunt u geld veilig investeren en behoorlijke winst maken?
27 november 2018 
in Blogs

Hoe kunt u geld veilig investeren en behoorlijke winst maken?

Sparen

De meest voor de hand liggende optie is om te sparen. Dat is gemakkelijk en zolang u minder spaargeld heeft dan € 100.000, kunt u dit niet verliezen. Ook niet als uw bank failliet gaat*. Maar is het verstandig om uw geld op een spaarrekening te zetten waarvoor u ongeveer 0% rente krijgt? Hoeveel is uw spaargeld waard na twintig jaar als het op een spaarrekening staat en de inflatie is 2% per jaar? Stel dat u vijfduizend euro heeft en dat op een spaarrekening laat staan, dan is uw geld na twintig jaar nog maar € 3.338 waard. Dat klinkt niet als een goede investering. Echter, het grote voordeel is de zekerheid dat u nog € 3.338 heeft na twintig jaar**.

Tracker

Een tweede optie is om een indextracker te kopen. Dat is een mandje met aandelen van verschillende bedrijven. Neem bijvoorbeeld de tracker op de AEX. De AEX is een samenstelling van vijfentwintig bedrijven. De AEX tracker koopt aandelen van deze vijfentwintig bedrijven. Hierdoor beweegt de waarde van de tracker mee omhoog als de AEX omhoog beweegt en omlaag als de AEX omlaag beweegt. Wie een indextracker koopt, presteert altijd beter dan de beurs, omdat de tracker het even goed doet als de beurs en daarnaast dividend uitkeert. De AEX heeft de afgelopen vijf jaar gemiddeld 6% rendement per jaar gehaald. Daarnaast is er ongeveer 2% dividend uitgekeerd. Het totale rendement is daardoor 8% per jaar geweest.

Hoeveel is uw inleg van vijfduizend euro waard na twintig jaar als u een indextracker koopt (rendement 8%, inflatie 2%)? Uw inleg is niet gezakt naar € 3.338, maar is € 15.558 waard geworden!

Wilt u in één keer in meer dan vijfentwintig bedrijven investeren? Dan kunt u bijvoorbeeld een tracker van 600 Europese bedrijven kopen.

Let op: het kopen van aandelen brengt grote schommelingen met zich mee. Als u op een veilige manier wilt investeren in aandelen, is het van belang om in veel verschillende bedrijven te investeren en uw geld lange tijd te investeren. Op de korte termijn zijn aandelen niet veilig.

Wist u dat u bij de 11% beste beleggers behoort als u belegt in index trackers? Dat komt doordat u altijd beter presteert dan de beurs en uw transactiekosten laag zijn.

Warren Buffett

In mijn optiek is het boek ‘’The Intelligent Investor’’ van Benjamin Graham het beste investeringsboek ooit. Graham was een zeer goede belegger. En drie keer raden wie zijn leerling was? Warren Buffett! Wellicht de beste belegger van de wereld. Ik stip dit aan, om twee redenen. 1. Warren Buffett weet over een lange periode beter te presteren dan de beurs. 2. Hij heeft het mogelijk gemaakt om te investeren in zijn investeringfonds, zodat u meeprofiteert. Met een inleg van $ 200 kunt u al meedoen.  

Hoe goed presteert het investeringsfonds Berkshire Hathaway Class B van Warren Buffett? Dat is uiteraard afhankelijk van het moment waarop u in- en uitstapt. Daarnaast is het afhankelijk van de waardeverandering van de Euro/Dollar koers, maar gemiddeld genomen kunnen wij stellen dat het jaarrendement 20% is. Laten wij hier voorzichtigheidshalve aannemen dat hij 16% rendement per jaar behaalt. Hoeveel geld heeft u dan na twintig jaar (rendement 16%, inflatie 2%)? Iedere vijfduizend euro die u inlegt is na twintig jaar € 64.961 waard!

Samenvattend

Iedere vijfduizend die u vandaag opzij zet, is na twintig jaar het volgende waard:

Sparen: €   3.338

Tracker: € 15.558

Warren Buffett: € 64.961

Om risico te verkleinen ben ik op zoek naar andere investeerders die net als Warren Buffett op de lange termijn de beurs verslaan. Kent u er een? Laat het hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Auteur van De Geldmachine – het groeimodel voor ondernemers

 

* Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen

** In deze berekening ben ik er vanuit gegaan dat de rente 0% blijft, maar deze kan natuurlijk nog dalen en stijgen

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen