Hoe krijgt u geld van uw bank?

In de Nederlandse cultuur zit ingebakken dat we een huis kopen, zodra we dit kunnen betalen. De banken spelen hier een grote rol in en genereren hiermee passief inkomen. Inkomen dat ze genereren zonder ervoor te werken. Als iedereen die een huis bezit op deze manier zijn geld zou verdienen, waren we allemaal slapend rijk geworden. Hoe doen we dit?

Wie een huis koopt, sluit een hypotheek af bij de bank om het huis te financieren. In de hypotheekakte wordt het huis opgenomen als onderpand. Dit verlaagt het risico voor de bank en daardoor betaalt u een lagere rente. Daar komt bij dat u het voordeel van de hypotheekrenteaftrek ontvangt. Dit is een korting op uw belastingen. Het lijkt een voordelige investering en de bank denkt daar hetzelfde over. De bank genereert namelijk inkomen, doordat u een schuld heeft.

Draai het om

Zou u het om kunnen draaien? Bent u in staat om een hypotheek te verschaffen aan iemand anders die een huis wil kopen?

Stel dat u € 250.000 vermogen heeft. Uw buurman wil een huis kopen van € 250.000 en wil een hypotheek bij u afsluiten. U vraagt 5% rente en het huis als onderpand.

Wat zijn de voordelen voor u?

U ontvangt iedere maand rente. Hoeveel levert dat op? We gaan er hier vanuit dat de lening die u verstrekt is opgesteld, zodat uw buurman het voordeel van de hypotheekrenteaftrek geniet. Dat betekent dat u iedere maand € 1.342 van uw buurman ontvangt. Van die € 1.342 is € 1.042 hypotheekrente en € 300 aflossing. Iedere maand dat uw buurman € 300 aflost, wordt zijn schuld lager. Daardoor kan hij zijn schuld bij u steeds sneller aflossen. Na 30 jaar is de totale schuld afgelost en heeft u al uw geld terug.

Maar er is meer!

U heeft namelijk ook iedere maand rente ontvangen. Hoeveel denkt u na 30 jaar te hebben ontvangen? € 50.000? € 80.000? Het juiste antwoord is € 233.141!

U heeft dus uw lening van € 250.000 helemaal terug, plus een bedrag aan rente van € 233.141. Uw vermogen is bijna verdubbeld!

Uw buurman doet u een voorstel

Hij stelt voor om in plaats van € 300 per maand af te lossen, € 400 af te lossen. Waarom zou hij dat doen? Om minder risico te lopen, of speelt er iets anders mee?

Uw buurman heeft de berekening gemaakt: als hij € 100 extra per maand aflost, betaalt hij geen € 233.141 rente, maar ‘slechts’ € 194.404. Een verschil van € 38.737! Hij krijgt een korting van € 38.737 euro, doordat hij meer aflost. Daar komt bij dat hij zijn schuld al na 25 jaar in plaats van 30 jaar heeft afgelost!

Wat is het voordeel voor u als u een hypotheek heeft? In bovenstaand voorbeeld krijgt uw buurman een korting op de hypotheek. Dat kunt u ook regelen! Los extra af en verlaag uw kosten. Zorg dat u ook € 38.000 bespaart!

Wat is uw belangrijkste inzicht? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Over de schrijver
Reactie plaatsen