Hoe groot is het voordeel van een BV?
20 augustus 2015 
in Blogs

Hoe groot is het voordeel van een BV?

Het drijven van een BV heeft een groot belastingvoordeel. Het is belangrijk om vanaf het begin de juiste keuze te maken tussen een BV en bijvoorbeeld een eenmanszaak. De keuze kan namelijk niet altijd worden teruggedraaid, zonder belasting te betalen.

Het drijven van een BV levert belastingvoordeel op, wanneer u verwacht dat uw bedrijf veel geld waard wordt en u de intentie heeft om dit bedrijf te verkopen.

Eén BV is geen BV

Richt niet één, maar meerdere BV’s op. Als u meerdere BV’s bezit en u verkoopt een van uw bedrijven, dan kunt u de verkoopwinst van uw bedrijf belastingvrij doorschuiven naar uw Holding BV. U betaalt pas belasting wanneer u deze winst privé uitkeert. Maar u bent niet verplicht om de verkoopwinst aan uzelf uit te keren. U kunt er ook voor kiezen om de winst in de Holding BV te houden. Vanuit uw Holding BV kunt u de winst weer investeren in andere bedrijven. Als u ook over die investeringen winst maakt, kunt u die winst weer belastingvrij doorschuiven naar uw Holding BV. Zo kunt u blijven investeren en worden uw winsten nog groter.

Hoe werkt dit als u een eenmanszaak heeft?

Als u een eenmanszaak drijft en u verkoopt dat bedrijf, dan wordt de verkoopwinst in box 1 belast. Stel dat u uw bedrijf verkoopt voor € 1.000.000. In dat geval is uw verkoopwinst gelijk aan € 1.000.000. U mag eenmalig stakingsaftrek in mindering brengen van € 3.630. En u mag, als u daar recht op heeft, de zelfstandigenaftrek hierop in mindering brengen (€ 7.280). U ziet dat deze bedragen in het niet vallen bij € 1.000.000. De belastingkorting is relatief klein. Maar u heeft ook recht op een interessante belastingkorting; de MKB-winstvrijstelling. Deze korting is 14%. In dit voorbeeld wordt € 140.000 van de winst niet belast. In totaal wordt € 1.000.000 minus € 7.280 minus € 3.630 minus 14% = € 850.617 belast. Hierover wordt 52% belasting betaald. Dat is € 442.321!

Hoe zit dit in de BV?

Als u uw BV van € 1.000.000 verkoopt, dan is de winst vrijgesteld van belasting. U kunt de winst belastingvrij onderbrengen in uw Holding BV. Toch betaalt ook u vroeg of laat belasting over deze winst. Wanneer u de winst uitkeert aan uzelf, betaalt u effectief 25% belasting. Dat is een belastingdruk van € 250.000. Vergeleken met de eenmanszaak (€ 442.321), levert dit een voordeel op van € 192.321!

Wat is voor u de beste keuze? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

Over de schrijver
Reactie plaatsen