Hoe creëer ik een gezonde oudedagsvoorziening?
15 april 2015 
in Blogs

Hoe creëer ik een gezonde oudedagsvoorziening?

Omdat we steeds ouder worden, is het belangrijk dat we ervoor zorgen dat de oudedagsvoorziening mee stijgt. Of we moeten langer doorwerken. De pensioenleeftijd staat in 2023 op 67 jaar, terwijl we gemiddeld 81 jaar oud worden. Dat betekent dat we 14 jaar met pensioen gaan. Heeft u genoeg geld om 14 jaar lang van uw pensioen te kunnen genieten? Hoe creëert u een gezonde oudedagsvoorziening?


Ondernemers

Wie in loondienst werkt, bouwt vaak een pensioen op. Daarnaast zijn er ondernemers die verplicht pensioen opbouwen. Maar een groot deel van de ondernemers bouwt helemaal geen pensioen op. Is dat verstandig? Hoe bouwt u pensioen op?

Oudedagsvoorziening

Als u wilt genieten van uw oude dag, dan heeft u extra inkomen nodig. De AOW zal niet genoeg inkomsten opleveren. In 2015 betalen vier werkenden voor het pensioen van één AOW-er. De verwachting van de rijksoverheid is dat in 2040 twee werkenden betalen voor het pensioen van één AOW-er. Het zal duidelijk zijn dat dit niet houdbaar is. Óf de werkenden moeten twee keer zoveel gaan betalen om ervoor te zorgen dat de gepensioneerden een gelijk inkomen ontvangen. Óf het inkomen van de gepensioneerden wordt met de helft verlaagd. Beide varianten zijn een slechte optie.

Hoe bouwt u extra inkomen op?

Als u de 7 bankrekeningen aan heeft gemaakt, heeft u al een bedrag apart staan op een van uw bankrekeningen. Dit bedrag is bedoeld om een vermogen op te bouwen dat u kunt gebruiken tijdens uw pensioen. Als u dit bedrag nog niet opzij heeft gezet, kunt u hier vandaag mee beginnen.

Dat komt later wel

Hoe verleidelijk is het om uw oudedagsvoorziening pas over tien jaar op te gaan bouwen? Als u (een deel van) uw bedrijf heeft verkocht of de jackpot heeft gewonnen? Laten we realistisch blijven. Hoe groot is de kans dat u over tien jaar wél gaat sparen voor later? De reden dat u nog niet spaart, komt doordat het nog geen onderdeel van uw gewoonte is. En dat wordt het ook niet als u de jackpot wint. Leer uzelf daarom nu al om te sparen voor later.

Waarom zou ik zo vroeg beginnen?

Wie vroeg begint wordt beloond! Dat komt door de samengestelde rente. Dit is uw grootste vriend als het om uw oudedagsvoorziening gaat. Laten we twee situaties vergelijken:

  1. Een ondernemer van 30 zet vanaf zijn 30e levensjaar € 5.000 per jaar apart. Dit doet hij tien jaar lang. Vanaf zijn 40e zet hij geen geld meer apart.
  2. Zijn collega, die ook 30 is, doet dit pas als hij 40 is. Vanaf zijn 40e zet hij iedere maand € 5.000 apart. Ook hij houdt dit tien jaar lang vol.

De ondernemers behalen ieder jaar een rendement van 5% op hun vermogen.

Wie denkt u dat het grootste vermogen heeft opgebouwd wanneer hij 50 is?

Op het moment dat ze beide 50 zijn, heeft de eerste ondernemer een vermogen opgebouwd van € 107.563. De ondernemer die evenveel geld inlegt en tien jaar later begint, heeft een vermogen van € 66.034. Dat betekent dat u door 10 jaar eerder te beginnen, € 41.529 extra vermogen opbouwt. Dit verschil is mogelijk door het rendement van 5% per jaar. U bouwt dus € 41.529 extra vermogen op, terwijl uw inleg slechts € 50.000 is!

Wanneer gaat u beginnen met het opbouwen van vermogen? Laat het ons hieronder weten!

Is dit artikel interessant voor uw netwerk? Deel het hieronder!

Tot snel!
drs. Pieter Bas Jansen RB

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen